27 березня: народні звичаї, заборони і прикмети погоди

Народне свято 27 березня відоме під назвами Венедиктів день, Федір-худобник.

Християни відзначають церковне свято 27 березня на честь преподобного Бенедикта Нурсійського, засновника першого в Європі монастиря. Також в цей день вшановують Федорівську ікону Богоматері, названу так на честь святого Федора Стратилата. Цій іконі моляться про сімейне щастя, успішне народження дитини і про благополуччя дівчаток і жінок.

У Київській Русі цей день повністю присвячували домашній худобі. На цей період припадала линька тварин, а також вагітність самок. Тварин смачно годували, виводили у двір і мили. У хліві прибиралися і стелили свіже сіно. Вагітних самок оглядали і при необхідності лікували, щоб було здорове потомство. У корів оглядали вим’я.

Не забували 27 березня і про коней – міняли їм підкови і стригли гриву. Також ремонтували і чистили вози, оскільки сніг вже танув і можна було пересідати з саней на їздовий транспорт.

Наші предки 27 березня перепирали всю постільну білизну і всі брудні речі. Також в цей день лікували дітей від дитячого переляку. Для цього малюка вмивали святою водою.

Що не можна робити 27 березня

Не можна спати на брудних і протертих простирадлах в цей день, інакше не буде міцного здоров’я.

Категорично не можна кричати на домашню худобу і бити її, недогодовувати, тримати в брудному загоні. Також в цей день не можна різати худобу. Якщо порушити цю заборону, то тварини стануть ослабленими і неслухняними.

Уникайте сварок і конфліктів в цей день. Навіть незначна сварка в цей день може привести до серйозного погіршення відносин.

Прикмети погоди 27 березня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо цей день морозний, то протягом тижня теж будуть морози.
  • Туман 27 березня віщує непогоже і вітряне літо.
  • Якщо корова погано доїться, то скоро зіпсується погода.
  • У річці не піднявся рівень води – літо буде посушливим.
  • Хмари швидко і високо пливуть – до гарної погоди.
  • Грім 27 березня віщує тепле і врожайне літо.

Loading

.