Вечір пам’яті Тараса Шевченка в Артхабі «Вінграновський»

9-го березня в літературній студії МОВОСВІТ зібралися пошановувачі Тараса Шевченка: освітяни, працівники культури, краєзнавці, письменники, композитори, громадські діячі. Зустріч «Шевченко відомий і невідомий» присвячена  209 річниці з дня народження митця.  Це була справжня атмосферна розмова про Шевченка, про життя, про проблеми, про нас самих.

Учасники  вражали своєю обізнаністю, емоційною піднесеністю, щирістю, прагненням поділитися власним досвідом спілкування з творчістю Великого Кобзаря, власними пошуками і знаходженням істини.  Тут зібралися люди відкриті, талановиті, небайдужі. Освітяни Шевченко Наталія з колегою, Бондар Людмила, Балабан Юлія розповіли про  нові підходи до вивчення творчості Шевченка в освітніх закладах, Поетеси Лоріна Лисогурська, Антоніна Григоренко, Тетяна Петренко поділилися власними дослідженнями творчості українського генія.

Працівники Первомайської Бібліотеки-філії На Олександріївській Лариса Уткіна та Галина Горицина підготували цікаву викладку літератури, провели  презентацію-огляд книжних видань. Громадські діячі  Ляшенко Тетяна, Самойлова Галина розповіли про вплив творчості поета на їхній професійний вибір. Методист Величко Ірина підтримала бесіду, акцентувавши увагу на виховних аспектах професійно-технічного навчання.

Відомі в місті творчі особистості, поетеса Відмиш Ірина та художник Нєстеров Андрій, виконали пісенні твори на слова Шевченка «Думи мої», «Заповіт», читали авторські вірші.  Присутні  тепло зустріли  також презентацію нового музичного твору: Андрій присвятив  свою патріотичну пісню подіям сьогодення.   З  власними віршами виступив керівник музичного колективу Будинку дитячої творчості Володимир Здоровецький. Його колега Наталія Капацина представляла на зустрічі колектив краєзнавців “Орелі”. Бесіда супроводжувалась переглядом та обговоренням  фільмів-презентацій «Шевченко-художник», «Микола Вінграновський читає вірші Шевченка», «Цікаві факти про Генія»

Шевченко – центр нашої культури, він сформував нас такими, якими ми є. Доля наділила його великими стражданнями і великою  милістю. Пророк дарований нації для відродження національної душі – це, насправді, і є його найважливіша місія, яку він виконав, поклавши на жертовник свою власну долю, сказавши при цьому: «І золотої й дорогої мені, щоб знали ви, не жаль моєї долі молодої…». Чи може хтось  порівнятися з ним у письменстві інших народів?

Поет постав перед нами без хрестоматійного глянцю, без стереотипів і казенщини, як людина зі своїми слабкостями і величчю. Чи є  межа між канонізованим Шевченком-іконою  і Шевченком вульгаризованим (від репу, графіті, анімації, до серйозних досліджень)?  Тарас Шевченко – поза часом, тому він може бути в різних образах сучасної культури, але ми повинні пам’ятати його тим, ким він був насправді. Він живий, доки його творчість  будить у нас живі почуття.

Шевченкові було 26 років, коли він  у 1 840 році в Петербурзі видав свій Кобзар українською мовою. Українська мова не мала тоді власної абетки і вважалась мертвою для літератури. Кобзар зробив її живою, гнучкою, вражаюче виразною! Тисячний тираж Кобзаря розійшовся за два тижні. Книжку шукали, зичили, перекуповували.  1845 року написані усі поеми й Заповіт. Шевченку йшов тоді 31-й рік. Молодим 47-річним він пішов у вічність, хоч нам і намагаються позиціонувати його як підстаркуватого у шапці й кожусі.

Революційність Шевченка передусім у тому, що  він в своїх творах вибудовував Україну, в якої є майбутнє.  Костомаров  та інші  сучасники Шевченка  показували Україну в минулому, як те, що вже закінчилося. Тобто, без майбутнього. Вони писали про казки, про минувщину, про фольклор. Саме  Шевченко дав поштовх письменникам нового покоління  до пошуку шляхів розвитку України, рідної мови, літератури. Він дав візію майбутнього. Україна Шевченка – не шароварна,  це країна,  здатна на спротив і боротьбу за волю, за майбутнє.

Пророк, дарований нації для відродження національної душі, сьогодні він актуальний як ніколи!

Н. Терещенко голова художньої ради Артхабу Вінграновський

Фото С. Сотніков

Презентація-огляд літератури

 

Викладка літератури до 209 річчя з дня народження Тараса Шевченка

 

Loading

.