Церковне свято 18 лютого 2023: що в ідзначають християни, прикмети і заборони дня

Сьогодні православні вшановують пам’ять однієї з перших християнських святих – мучениці Агати, або Агафії. За традицією 18 лютого освячують хліб з сіллю.

Церковне свято 18 лютого – святої мучениці Агафії

Свята Агафія народилася в III столітті на Сицилії. Родом була з багатої і знатної родини. Багато хто засилав до неї сватів, в тому числі і міський префект Квіціан, але Агата вирішила присвятити себе служінню Богу. Градоначальник вирішив помститися: дівчину схопили і закрили в публічному домі, а потім судили. Після Агату довго катували, а потім кинули в темницю. Мучениця стікала кров’ю, коли їй з’явився апостол Петро з ангелом. Він зцілив її рани і відчинив двері, але Агата відмовилася тікати, щоб за це не покарали охоронців. Святу спалили на багатті і, за переказами, в той самий момент почався землетрус. Коли перелякані жителі загасили вогонь, дівчина була мертва. Через рік після смерті святої на острові прокинувся вулкан Етна. Жителі стали старанно молитися Агаті про порятунок, і лава не дійшла до міста.

З тих пір святу шанують як захисницю від пожеж і повеней, вважають покровителькою житла і домашньої худоби, в першу чергу – корів. У народі Агафію прозвали Скотаркою, Поминальницею, Корівницею. У цей день в католицьких і православних храмах освячували хліб з сіллю. Їх тримали в домі як оберіг, годували цим хлібом домашніх тварин, щоб захистити від хвороб, а в разі пожежі кидали у вогонь.

Православне свято 18 лютого – свято ікони Божої Матері “Стягнення загиблих”

Ікону “Стягнення загиблих ” відносять приблизно до VI-VII століття. Її також називають “Позбавленням від бід стражденних”. Слово “загиблі” в назві ікони не відноситься до померлих – маються на увазі люди, які заблукали, загубилися у житті. Звертаючись до цієї ікони, просять допомогти врятувати тих, хто не бачить Господа, у кого в житті немає покаяння і віри, тих, кому гірше і складніше. Пресвята Богородиця молиться за прохача і дає йому сили, а зневіреним допомагає знайти радість, світло і любов.

Прикмети 18 лютого

Прикмети 18 лютого / фото Pixabay

Прикмети цього дня говорили про майбутню погоду:

  • якщо на Агафію мороз – весна буде ранньою, а літо – сухим і жарким;
  • якщо на 18 лютого немає снігу – літо буде посушливим;
  • якщо тепло на Агафію – холодів більше не буде, готуйтеся зустрічати весну.

Що сьогодні не можна робити

Наші предки вірили, що в ніч на 18 лютого не можна було спати – в дім могла проникнути нечиста сила і заволодіти душами сплячих. Також не можна було після заходу сонця виходити з дому і дивитися у вікно, особливо жінкам – через це вони могли позбутися краси. Сни, побачені в ніч на 18 лютого, збудуться в найближчі 20 днів.

Якщо 18 лютого попросять допомоги жебраки або бездомні, то їм ні в якому разі не можна відмовляти – можна самому опинитися на їх місці.

Що можна робити 18 лютого

На Агафію Корівницю обов’язково їздили на цвинтар і поминали покійних родичів і близьких. Також влаштовували невеликі поминки вдома.

Loading

.