Церковне свято 7 жовтня 2022: яким святим молитися, прикмети і заборони дня

Фекла походила зі знатного роду, була звернена до Христа апостолом Павлом. Дала обітницю залишитися невинною, незважаючи на те, що мати вже знайшла для неї нареченого. Мати розгнівалася на Феклу, побила її і віддала на спалення. Господь врятував дівчину і вона вирушила з апостолом Павлом в Антіохію.

Там один з жителів хотів одружитися на Феклі, дівчина відмовила йому, за це він доніс на неї язичникам. Святу прирекли на тортури дикими звірами, але тварини не торкнулися її. Тоді Фекла вирушила в Селевкію Ісаврійську, де жила до глибокої старості.

На честь першомучениці і рівноапостольної, яка звернула багатьох ідолопоклонників до Христа, сьогодні відзначається народне свято 7 жовтня – Фекла Заревниця.

Православне свято 7 жовтня – день пам’яті преподобного Никандра

Никандр народився в Псковській губернії, з малих років полюбив Священні Книги, вів благочестивий спосіб життя і молився Господу. Коли батько Никандра помер, мати продала все майно і пішла в монастир, а хлопчик оселився один в болотистій місцевості між Псковом і Порховом, де здійснив подвиг чернечого життя.

Він не хотів прославлення, тому двічі залишав пустелю, якщо люди віддавали йому почесті. Кілька разів Никандр страждав від насильства – або від бандитів, або від селян, які приймали його за палія. Завдяки посту, молитвам і скромного життя, досяг Никандр дару просвітлення і чудотворення. Помер у 1581 році.

Свято 7 жовтня – день пам’яті Галактіона Вологодського

Галактіон був сином знатного боярина, в дитинстві навчився шевській справі, тим же заробляв на життя. Одружився на дівчині з простої сім’ї, але незабаром овдовів. Через те, що в юні роки Галактіона цар позбавив його батька мови, сам хлопчик змушений був ховатися. В юності він вирішив, що потрібно присвятити себе Богу.

Випросив у місцевих жителів місце на річці Поденці, обкопав рів, поставив келію і подвизався в пості, молитві і шевській справі. Заробіток ділив на три частини: собі, бідним і Богу. Носив важкі вериги, часто приковував себе ланцюгом до стіни і не спав – тільки дрімав.

Галактіон допомагав бідним і багатим, викликав дощ, давав поради. Передбачив багато подій, в тому числі, лиха від ляхів і литовців в 1612 році. Городяни не послухали Галактіона, коли він радив помолитися Богу і попросити про захист. Коли вороги напали, місто було зруйноване і багато вбито. Галактіона побили так, що він позбувся почуттів і незабаром помер.

Прикмети 7 жовтня

Народні прикмети 7 жовтня / фото ua.depositphotos.com

  • якщо займатися рукоділлям в цей день – рік буде вдалим у фінансовому плані;
  • грім 7 жовтня – зима буде короткою, м’якою і безсніжною;
  • сонце зійшло високо і світить яскраво – до змін погоди.

Що сьогодні не можна робити

Як і в будь-яке інше церковне свято, на Феклу не можна сваритися, пліткувати і ображатися. Церква забороняє страждати, інакше можна весь майбутній рік провести в печалі, жодна намічена справа не виявиться вдалою. Також в цей день небажано приймати у себе гостей або самим ходити до кого-небудь додому.

Що можна робити 7 жовтня

Наші предки в цей день починали прясти. Вважалося, що таким чином жінки залучають в будинок благополуччя, удачу і гроші. Чоловіки влаштовували свята і гуляння, а ввечері запалювали вогонь і молотили зерно.

Є цікавий старовинний обряд на Феклу: вночі у відкрите вікно просуньте пиріжок. Ніхто його не забирає – заміж в майбутньому році ви не вийдете. Якщо пиріжок схопила холодна рука – шлюб буде нещасливим. Тепла – чоловік виявиться вірним, відданим і люблячим.

Loading

.