Церковне свято 28 вересня 2022 – яким святим молитися, що можна і не можна робити

Що можна робити 28 вересня, а від чого православним віруючим краще відмовитись.

Молодий чоловік на ім’я Микита жив в IV столітті і був готом. Пізніше прийняв християнську віру і поширював її серед людей, що жили на берегах Дунаю. У ті часи такою ж метою задався і єпископ Урфіл, який створив готську абетку і переклав безліч грецьких книг на готську мову.

Афанарик – правитель готовий – почав гоніння на навернених християн, а Микита звинуватив його у вбивствах невинних людей. Його спіймали і катували, але від віри він не зрікся. В кінці його кинули в піч, де він і помер.

На згадку про великомученика сьогодні відзначається народне свято 28 вересня – Микита Гусятник.

Православне свято 28 вересня – перенесення мощей архідиякона Стефана

Стефан був першим, хто постраждав за Христа, тому його і прозвали Стефан Первомученик. Він був з числа перших семи дияконів, яких присвятили самі апостоли.

За таку промову євреї вивели його з міста і закидали камінням. Святі мощі його були знайдені в 415 році поблизу Єрусалиму. Через 10 років мощі перенесли до Константинополя.

Прикмети 28 вересня

Погодні прикмети 28 вересня / фото УНІАН

  • гусак підняв лапу – готуйтеся до холоднечі;
  • дощовий день – весна настане пізно і буде сирою;
  • качки пірнають у ставку – найближчі дні будуть дощовими.

Що сьогодні не можна робити

У цей день категорично не рекомендується займатися якимись серйозними справами, їх варто відкласти. Фарбувати і стригти волосся також краще іншим разом. Якщо ви затіяли генеральне прибирання – постарайтеся перенести його на більш вдалу дату.

Що можна робити 28 вересня

28 вересня наші предки називали “Микита Гусятник”, тому що в цей день потрібно і можна різати гусей. З них потім готують смачні страви, деякі частини тушки заготовляють на зиму. Також з 28 вересня люди починали стригти овець і збирати ріпу. Потім коренеплід варили, парили, їли сирим або робили кашу.

Loading

.