27 вересня: народне свято і прикмети погоди, що заборонено робити

27 вересня церква відзначає свято Воздвиження Хреста Господнього – одне з дванадцяти найважливіших у християнстві свят. У цей день віруючі прославляють хрест, на якому був розіп’ятий Ісус Христос. 

Наші предки любили і поважали це свято. Вважалося, що в цей день осінь остаточно перемагає тепло і закінчується бабине літо. У народі вірили, що в цей день відбувається зустріч і боротьба злих сил з добром.

На Воздвиження наші предки проводили хресні ходи в селах. Вони вірили, що якщо обійти село з хрестом, то в селищі цілий рік не буде неприємностей. У цю дату молилися Богу про одужання хворих, гарний урожай і благополучну зиму. Вірили, що молитва на Воздвиження може вилікувати навіть смертельно хворого.

 У давні часи вважалося, що на Воздвиження з нір вилазять всі плазуни і змії, і відповзають в теплі краї. Побоювалися зустрічі зі змією, тому не ходили в ліс і поле.

На Воздвиження господині за традицією готують страви з капусти, такі як вареники з капустою і голубці. У центр столу ставлять велику каструлю з борщем. Капустою наші предки пригощали сусідів і незнайомців.

Що не можна робити 27 вересня

  1. Наші предки вважали, що в цей день не можна починати ніяких нових справ, інакше вони все закінчаться невдачею.
  2. У ліс і поле не варто ходити, щоб не зустріти змій.
  3. Молоти зерно 27 вересня – до неприємностей.
  4. Не можна носити одяг з плямами і опіками.

Прикмети погоди 27 вересня

  • Багато перелітних птахів летить – до швидких холодів.
  • Північний вітер дме – до теплого жовтня.
  • Якщо з ранку вдарив мороз, то зима буде ранньою.
  • Гуси купаються і пірнають під воду – до теплої осені і пізньої зими.

Loading

.