19 вересня: яке сьогодні народне свято, прикмети, традиції і заборони

Християни відзначають церковне свято 19 вересня, який називається Михайлове диво. Це свято присвячене архістратигу Михаїлу, головному з усіх архангелів. Він захистив від знищення язичниками церкву, побудовану праведним чоловіком. Це і називають Михайловим дивом.

Архангел Михаїл шанується як захисник від зла і борець з єрессю, а також покровитель міста Києва. У цей день архангелу читають сильні молитви на Михайлове диво, наприклад, про зцілення і упокоєння душі загиблого.

19 вересня зазвичай починається помітне похолодання, а особливо холодно стає ночами. Однак наші предки раділи цим заморозків і вважали їх доброю ознакою. У народному уявленні холоду символізують силу архангела Михаїла, коли він бореться з бісівськими силами і викриває людські гріхи. На Михайлове диво у наших предків було прийнято жертвувати гроші і речі для бідняків і бездомних.

У цей день наші предки влаштовували братчини – спеціальні зустрічі між родичами, де розбиралися сварки і конфлікти. На братчинах призначався суддя, який допомагав рідним виявити правду і помиритися. Примирення обов’язково відзначали.

Як і 18 вересня, сьогодні вдалий день для позбавлення від лихоманки і мігрені, будь-якого лікування, лікарських оглядів і медичних процедур. Для позбавлення від хвороб наші предки клали хворого на піч, відпоювали святою водою і обкурювали тютюном. 19 вересня можна помолитися Пресвятій Богородиці про міцне здоров’я.

Що не можна робити 19 вересня

  1. У цей день заборонена фізична праця, робота в полі і городі, прибирання. Щоб вшанувати архангела Михаїла, в цю дату краще нічого не робити.
  2. Не можна конфліктувати і лаятися в цей день.
  3. Не можна викидати залишки їжі у відро для сміття. Краще віддайте їх бездомним тваринам або птахам.

Прикмети погоди 19 вересня

  • Якщо в цей день потеплішало, то потепління триватиме ще кілька днів.
  • Південний вітер дме – до похолодання, а західний – до потепління.
  • Якщо місяць всю ніч не видно через хмар, то ще кілька днів буде похмуро.
  • Великий улов риби обіцяє теплу осінь.

Loading

.