Війна з українськими бібліотеками – один з пріоритетів агресора

Загарбники бачать у українській літературі загрозу для себе, тому цинічно винищують бібліотеки. Таку думку висловила в інтерв’ю Інтерфакс-Україна директор Українського інституту книги Олександра Коваль. Внаслідок російської агресії в Україні пошкоджено або зруйновано близько 60 бібліотек, майже 4000 бібліотек опинилися в окупації і спустошуються росіянами.

“На жаль, у нас немає повної інформації. Ми знаємо, що зруйновано чотири публічні бібліотеки, з яких дві обласні: чернігівська – для юнацтва та донецька – для дітей. Також пошкодження отримали будівлі 35 бібліотек у різних регіонах. Крім того, за Маріуполем, за яким немає жодних даних, можна вважати, що всі бібліотеки зазнали руйнувань та пошкоджень, це майже 20 бібліотек”, – сказала Коваль.

“Я бачила в інформаційних сюжетах, як росіяни заходять у бібліотеки, вигрібають усі україномовні книги і кудись їх відвозять. Зараз не дуже вдалий час, щоб збирати таку статистику, бо ситуація щоразу змінюється. Але те, що окупанти бачать у українській літературі загрозу для себе – це свідчить про могутність книг. Книги – це зброя: або оборонна, або наступальна”, – зазначила директорка.

Нагадаємо, що в ніч перед Днем Пам’яті та примирення внаслідок російських обстрілів, виникло три пожежі в Корабельному районі Миколаєва. Горіла покрівля бібліотеки, яка розміщена на першому поверсі житлового будинку.

Джерело: Іnterfax.com.ua

Loading

.