У продовження статті: Спорт королів (2 частина)

4 лютого 2022 року у Пекіні стартували 24-ті Зимові Олімпійські Ігри, а ми користуючись нагодою, хочимо нашим читачам нагадати деяких учасників Літніх Олімпійських Ігор, які виступали в кінному спорті, адже раніше участь у Олімпійських Іграх в багатьох випадках випадала на долю аристократів, бо для них кінний спорт був частиною не тільки виховання, а й освіти. Серед таких осіб, безумовно, і члени королівських родин, а саме, чотири принцеси.

Любов до спорту в британській королівській родині виховується з дитинства, але особливо спадкоємці британського престолу відзначились саме у кінному спорті.

Принц Чарльз та його сини відомі своєю пристрастю до кінного поло, а принцеса Анна, єдина дочка Єлизавети II та принца Філіпа, захоплювалась кінним спортом.

Ветерани кінного спорту України мали змогу спостерігати за її виступом на Чемпіонаті Європи у Києві, а вже у 1976 році вона у складі команди триборців Великобританії стартувала на Олімпіаді в Монреалі і в особистій першості посіла 24-е місце. Надалі Принцеса Анна ввійшла до складу Міжнародного Олімпійського Комітету і залишалась його почесним членом до 1994 року. Доречно зауважити, що з своїм чоловіком Марком Філліпсом Анна познайомилась саме на змаганнях з триборства – у 1972 році він взяв участь в Олімпійських Іграх в Мюнхені, де став олімпійським чемпіоном, а через 16 років здобув срібну медаль на Іграх в Сеулі.

Безумовно любов до кінного спорту передалась у спадок і донці Анни та Марка – Зарі. Ця любов до коней привела її до рішення вступити до Ексетерського університету на спеціальність «фізіотерапія коней». Дівчина стала професійною вершницею і досягла значних успіхів- у 2012 році на Олімпійських Іграх в командному заліку вона стала срібною призеркою.

Датській принцесі Наталі Ксенії Маргариті Бенедикте цу Зайн- Вітгенштейн- Берлебург та племінниці Королеви Данії Маргрете II Наталі з раннього дитинства була прищеплена любов до коней та верхової їзди. Одразу після закінчення школи юна принцеса почала займатись кінним спортом під керівництвом професійних спортсменів, а у 2008 році на Олімпійських Іграх у Пекіні здобула бронзову медаль в командному заліку. Наступною Олімпіадою в її спортивній кар’єрі були Олімпійські Ігри у Лондоні, де вона в особистому заліку посіла  12-е місце, а у складі команди своєї країни вони були четвертими.

В наш час єдинокровна сестра короля Йорданії Абдалли II – принцеса Хайя більш відома широкому колу людей на тлі скандального шлюборозлучного процесу з екс-чоловіком шейхом Мохаммедом ібн Рашида аль-Мактумом — нинішнім прем’єр-міністром Об’єднаних Арабських Еміратів. Однак у спортивному світі, і перш за все у кінному спорті, принцеса більш відома як учасниця Олімпійських Ігор у Сіднеї, які відбувались у 2000 році. Там принцеса виступала у змаганнях з подолання перешкод, а вже через два роки вона стала першою арабською жінкою, яка взяла участь у Чемпіонаті світу. Широкому загалу кіннотників принцеса Хайя відома і як жінка, яка в свій час очолювала Міжнародну Федерацію кінного спорту (FEI).

Кароліна Штейнберг

Loading

.