«Міські чиновники розуміють, що вони творять?»: з таким питанням звернувся до міської влади депутат Чайка

Депутат  розповів про зміни в системі освіти Миколаєва, котрі збираються впровадити  міські чиновники, ґрунтуючись на досвіді Маріуполя. Так, у п’ятницю, 14 січня, відбулася нарада, присвячена освітній галузі. На ній чиновники озвучили нововведення, які, на їхній погляд, допоможуть покращити якість освіти у школах міста. Зокрема, у Миколаєві збираються реалізувати проект «як у Маріуполі».

Це означає творення так званого сервісного центру з надання послуг школам.

«Що він включає? Насамперед пропонується скоротити сторожів, а це приблизно 474 особи, встановити сигналізацію, укласти договір з відповідною фірмою, яка, за потребою, виїжджатиме на «спрацювання». І все начебто добре. Але під охороною буде лише приміщення школи. А як бути зі спортивними майданчиками, зеленими зонами, з іншими будинками на території навчального закладу, які є і вартість яких – не одна сотня тисяч гривень? Доступ до них буде вільний, як і до школи. Страшно навіть уявити наслідки, коли стане зрозумілим, що школа фактично не охороняється» – зазначив Чайка.

Крім цього, за словами депутата, прийнято рішення скоротити робітників з обслуговування шкіл. Йдеться ще про приблизно 287 осіб, і створити так звані аварійні бригади – вони будуть у кожному районі міста і виїжджатимуть до шкіл при необхідності, проводити аварійний ремонт, інші якісь господарські потреби. Для цього скоротять 760 людей робітників, і це допоможе заощадити 35 мільйонів гривень.

«Примітно, що освіта фінансується із загального фонду міського бюджету. А як же так виходить, що у бюджеті 2022 року у загальному фонді – профіцит? «Зайві» 900 мільйонів гривень, які забрали, у т. ч. і з освіти, і передали до спецфонду – бюджету розвитку. Саме за ці гроші будуватимуть фонтани (передбачається 32 мільйони гривень), ще якісь мерські «хотілки». Найцікавіше, що рішення вже прийнято, до бюджету-2022 зміни внесено. Багато директорів шкіл на засіданні муніципальної ради з подібними нововведеннями не погодилися і тому їх сьогодні запросили, щоб змусити змінити думку і плисти разом з усіма за течією», – додав депутат.

Чиновники Миколаєва мають намір перекроїти бюджет для запровадження  необдуманих новацій

“Але це ще не все. Наступна новація стосується дошкільних навчальних закладів. Комусь на думку спала «світла» думка купити за бюджетні гроші відповідну будівлю і створити там пральню, куди привозитимуть для прання білизну з усіх дитячих садків міста. Про те, скільки потрібно для цьоог пральних машин і спеціального транспорта з обслугою – мовчать.  І якщо таке все ж таки відбудеться, то батькам слід очікувати скарг дітей на сиру, брудну та рвану постіль. Адже контролювати роботу такої спільної пральні буде нікому. Ось навіщо це робити, якщо без перебоїв функціонує налагоджена система, якщо завідувачі дитсадків відповідають за якість білизни, а отже, і за здоров’я наших дітей? І ще багато таких моментів, які абсолютно не є продуманими», – вважає Владислав Чайка.

« Так, можливо, якийсь позитив у цьому і є… у Маріуполі. Але навіщо «маріупольські лекали» накладати на наш Миколаїв.? У будь-якому проекті завжди є хороше і погане, але ми не маємо часу на експерименти і пропонуючи такі зміни, влада повинна розуміти можливі ризики. А чи розуміє це влада? Вкрай обурений, такими необдуманими новаціями та закликаю своїх колег – депутатів міськради взяти участь у наступній нараді, та не допустити таких непродуманих реформ у міській освітній сфері », – резюмував він.

Джерело 

Підготувала Н.Терещенко

Loading

.