День пам’яті Сергія Корольова. Чи відродиться в Україні аерокосмічна галузь?

Сьогодні, 14 січня – день пам’яті Сергія Корольова (1901- 1966 р. )  вченого і конструктора світового рівня, одного з фундаторів практичної космонавтики. Наш видатний співвітчизник – уродженець Житомира Сергій Корольов – стояв біля витоків справи освоєння космосу.

Саме під керівництвом Корольова було розроблено та запущено перші у світі штучні супутники Землі та Сонця, відбулися польоти автоматичних міжпланетних станцій до Місяця, Марса та Венери, м’яка посадка автоматичної станції на поверхню Місяця. Також Корольов керував створенням і запуском пілотованих космічних кораблів, на яких уперше в історії здійснені польоти людини в космос і вихід у відкритий космічний простір.

Внесок Корольова у справу освоєння космосу є без перебільшення безцінним. І кращий спосіб вшановувати його пам’ять – це спрямовувати мільярди не на будівництво нових маєтків олігархів і топ-чиновників, а на справжнє відродження «Південного машинобудівного заводу» та Конструкторського бюро «Південне».

Днями  американська компанія SpaceX успішно запустила ракету Falcon 9, яка вивела на орбіту український оптичний супутник Січ-2-30. Запуск відбувся з бази Космічних сил США на мисі Канаверал у Флориді. Супутник вже відділився від ракети і вийшов на орбіту.

Україна запускає власний супутник вперше з 2011 року. Без сумніву це – визначна подія. Але насправді ми як космічна держава могли б виробляти і власні ракети.

Маємо пишатися тим, що така людина, як Сергій Корольов  є нашим співвітчизником, маємо популяризувати це ім’я  як в нашій державі, так і на світовому рівні. А головне, ми повинні зробити так, щоб Україна відновила свою славу космічної держави, щоб вітчизняна аерокосмічна галузь була відроджена. Наша країна, яка наразі внаслідок правління олігархату фактично є здебільшого експортером сировини й джерелом дешевої робочої сили, має стати врівень із провідними розвиненими країнами світу. І якраз аерокосмічна галузь може (і повинна) стати одним із наріжних каменів відродження української економіки.

З відкритих інтернет джерел

Публікацію підготувала Н. Терещенко

Loading

.