Микола Рибіцький –  первомайський новеліст

10 січня 2022 року виповнюється 91 рік Первомайському письменнику-новелісту Миколі Рибіцькому.

 Автор відомий з серії  літературних альманахів « Степове многоріччя». Його твори, переважно новели, «…де піниться вода», «Остарбайтер», «Дитячий спомин», «Чадра», «Вовчиця», (том 1), «Миротворці», «Місто розгалужених доріг», «Перехоплення», «Пізньоквіт» (том 2), «Гроза», «Афганський епілог», «Баграм в огні», «Зрада» (том 3), «Той сорок перший», «Дядько Федір»(том 4) – це розповіді про бойових побратимів, про епізоди з воєнного життя. 

Народився Микола Рибіцький10 січня 1931 року на Миколаївщині в смт. Криве Озеро, в сім’ї колгоспників. Закінчивши середню школу та військове авіаційне училище, в 1962 році вступив до військово-повітряної Академії ім. Юрія Гагаріна.

Микола Лаврентійович служив в країнах Прибалтики, Німеччині, Польщі. Саме там він відкрив для себе українську поетесу Ліну Костенко.

У 80-х роках Миколі Рибіцькому довелося виконувати інтернаціональний обов’язок в Афганістані, де він отримав поранення під час обстрілу військового аеродрому. Саме в Афганістані Микола Лаврентійович зачитувався віршами українських поетів, зокрема і нашого Миколи Вінграновського.

Коли Микола Рибіцький пішов у відставку, він поселився в місті Первомайську і почав писати свої новели.

Його твори досить короткі, але вміщують багатий матеріал про дороги Другої світової війни, афганські події, а також спогади про своїх побратимів.

Ми щиро вітаємо Миколу Лаврентійовича з Днем народження. Бажаємо творчої наснаги та доброго здоров’я.

Творчість  Миколи Рибіцького представлена в  2,3,4,5 номерах часопису “Степове многоріччя”.   В  збірку посвят і спогадів “Наша Миколіана”, що вийшла з друку до 85 річчя  з дня народження  М,С. Вінграновського  увійшли також спогади Рибіцького про  митця,   В музейній залі  АртХабу Вінграновський  є експозиція з творами місцевих авторів, де представлений також  літературний доробок Миколи Рибіцького . Запрошуємо бажаючих  долучатися до читання  новел і оповідань первомайського письменника.

                                                          

 Підготувала Антоніна Григоренко

Loading

.