30 листопада – Міжнародний день захисту інформації

Листування, дзвінки, відеоконференції – все це стало нормою і використовується навіть у тих ситуаціях, в яких раніше люди надавали перевагу живому спілкуванню. Тотальний перехід в онлайн потребує і серйозного підходу до охорони конфіденційних даних та власних коштів. Адже новини про витік персональних даних, які потім спливають  з’являються все частіше. 

Міжнародний день захисту інформації  відзначається 30 листопада, починаючи з 1988 року за ініціативою Асоціації комп’ютерного обладнання.

Цей рік не випадково став родоначальником свята, саме в цей рік була зафіксована перша масова епідемія хробака, що одержав назву за ім’ям свого творця – Морріса. Саме тоді фахівці задумалися про необхідність комплексного підходу до забезпечення інформаційної безпеки.

У 1988 році американська асоціація комп’ютерного обладнання оголосила 30 листопада міжнародним Днем захисту інформації (Computer Security Day).

Таким чином Асоціація нагадує  про необхідність захисту комп’ютерної інформації та звернути увагу виробників і користувачів устаткування і програмних засобів на проблему безпеки.

З тих пір в цей день проводяться міжнародні конференції щодо захисту інформації, які супроводжуються масою цікавих заходів, розглядаються засоби захисту від вірусів.

Що ж треба знати користувачам, щоб захистити себе від витоку інформації?

 Безпечний пароль – це перша гарантія того, що ваша особиста інформація перебуває під надійним «замком». 

Пароль має бути складним (букви й цифри, великі й малі, не менше ніж 8 символів). Паролі до різних ресурсів мають бути різними і не містити  особистих даних (наприклад, прізвище чи дату народження).

Паролі до важливих ресурсів (електронна пошта, сторінка в соціальній мережі) потрібно змінювати хоча б раз у 3 місяці. Якщо ж у вас багато паролів до різних ресурсів записуйте їх або використовуйте програми зберігання паролів.

 

                                                                                                 Антоніна Григоренко

                                                                            Старший бібліотекар

                                                                             музею-бібліотеки Вінграновського

 

Loading

.