Арт-хаб «Вінграновський» в Первомайську приваблює з кожним днем більшу увагу

Музей Вінграновського:  місце пам’яті і простір для спілкування!

На очах змінюється зовнішній вид фасаду, кращає інтер’єр, багатшає його внутрішній зміст. Облаштовується інтер-активне обслуговування та інтернет-мережева комунікація. Створюються усі умови для цивілізованого відвідування нашого культурно-просвітницького центру. До створення мистецького комплесу його засновник А. О. Корнацький залучив кращих столичних спеціалістів – літературознавців, істориків, дизайнерів, художників, будівельників.

За активної допомоги вчених, бібліографів, родичів поета, музейних працівників, краєзнавців, колекціонерів вдалося зібрати унікальні матеріали, що стосуються життя і творчості Миколи Вінграновського. В оформленні музею брали участь небайдужі митці з усієї України!

      А тепер про стиль музею

Хтось влучно написав, що «Вінграновський – єдиний серед нас, кому личить пафос». Точно сказано. Бо він – унікум, ПОСТАТЬ! Тому і музей, як вирішили засновники, має виглядати відповідно! У стилі шістдесятників. У стилі, притаманному самому Генію: «Я встав з колін і небо взяв за зорі» – футуристично!

     Олекса Різників так пише про Вінграновського в «Нашій Миколіані»: «Масштабність його особи співмірна з масштабністю України у тих часах, коли вона виплекала аріїв, антів. І з масштабністю України у вимірах часу, які людям ще недоступні, незнані, себто – у майбутньому. Недалекому. Микола – це посол, іночасовець, іномайбутець з нього.». Ось чому розробку проєкту і його реалізацію важливо було доручити широко відомому народному художнику України, лауреатові Національної премії України імені Тараса Шевченка, багатократному орденоносцю Анатолію Васильовичу Гайдамаці.

     Анатолій Гайдамака – розробник проєкту музею Вінграновського і його виконавець

Відомий художник-монументаліст, організатор і учасник масштабних акцій і виставок, як всеукраїнських, так і зарубіжних. Важливою складовою його творчості  була й залишається робота над проєктуванням і виконанням експозицій музеїв Украіни та інших держав світу. АртХаб Вінграновський в Первомайську, завдяки таланту Анатолія Васильовича і його команди, стає не лише місцем пам’яті митця, а й широким простором для спілкування чи проведення різноманітних тематичних зустрічей, екскурсій, кіно-подорожей та виставок. Правда, це не меморіальний комплекс, проте, – справжній, не бутафорний. Сам художник бачить його «…не як колгоспний зал засідань, а живим органічним. Тут є столики, дивани. Все доступне, гарне. Заходиш туди, кави випив, узяв книжку, почитав, познайомився, кіно переглянув…»

    Взагалі, Анатолій Васильович Гайдамака – людина неординарна і дуже цікава. Вступати з ним у полеміку – марне старання. Він – художник, він так бачить. Крапка. Усі його дітища (надбання) – справжні витвори мистецтва. От і від нашого культурно-просвітницького комплексу повіває таким шедевром. Він наче оповитий аурою вінграновщини, шістдесятництва, звитяжництва, змішаною з духом сучасності, креативу, футуристичності. Бо виплеканий, вистражданий людиною, яка цим духом живе, дише, творить. Красиво творить правдиву історію українського народу. Цінуймо ж те, що маємо, шануймо тих, завдяки кому ми те маємо!

                                                                                                                             В. Нємченко, директорка культуро-просвітницького центру М.Вінграновського

Loading

.