На Первомайщині з’явився оновлений меморіал жертвам Другої Світової війни (Первомайск Инфо)

Меморіал землякам, що загинули в Другій Світовій війні з’явився в селі Соколівка, Первомайського району. Урочисте відкриття пам’ятного знаку відбулося 2 вересня, рівно через 70 років після завершення військового конфлікту, коли капітулювала Японія. Ініціатива та реалізація створення меморіалу належить голові елітнонасінневого фермерського господарства «Оазис» Василю Колесніченко:

 

– Идея возникла из мировозрения простого, из тех событий, которые на сегодняшний день проходят в стране, переоценке истории, в том числе Второй Мировой войны. Если мы хотим жить в цивилизованном мире, вместе со всеми народами, значит мы должны понимать эту историю, абсолютно идентично воспринимать, без всяких наслоений, идеологий. Тем более такой преступной, как фашистская или коммунистическа

На відкриття меморіалу прийшли місцеві жителі, гості з сусіднього села Іванівка та керівництво Первомайського району. Як зазначив голова Романо-балківської сільради Леонід Чаусенко, Соколівка – невелике село. Тут мешкає трохи більше ста жителів, з них четверть – діти. І саме для них, в першу чергу, потрібна пам’ять про героїчних земляків, які полягли в ім’я Перемоги. На кам’яних плитах викарбувані прізвища сорока соколівців, які полягли за мир та майбутнє своїх нащадків:

– Кожен житель, тут їхні батьки, діди, рідні, якщо на те пішло. Це дуже велике має значення і для виховання, і для людей, які залишилися тут жити.

На цьому місці колись вже стояв пам’ятник, але час невблаганний і він віджив своє, кажуть місцеві. Оновлюючи меморіал, розповідає Василь Колесніченко, умисно відійшли від символіки диктатури:

– Особенность этого памятника заключается в том, что в нём нету никаких идеологических посылов. Простая память, любовь к своей маленькой родине, своим предкам, которые отдали жизнь. Никакого пафоса, никого восхваления, никаких искривлений истории. Просто память, просто скорбящая мать.

Меморіал загиблим в другій світовій – це частина плану розвитку інфраструктури села. В тому числі, спортивний та дитячий майданчики, реконструкція бібліотеки, пошти та решти будівель. Все це будується в рамках соціального плану господарства, говорить керівник «Оазису». А ще має на меті подати ініціативу решті фермерів, які обробляють паї місцевих жителів. Спонукати їх до активних дій в напрямку підтримки селян:

– Мы взяли в аренду здесь земли в двухтысячных годах, село распалось на три части и потихонечку оно тухло. У нас руки не доходили до этого, в том числе и у меня. Поэтому я винить никого не хочу и думаю, что это событие повернёт руководителей в сторону этого села. В том числе не будут люди заниматься гигантизмом, а просто делать своё дело так, как положено. В том числе к людям, которые им доверяют землю, а земля это источник дохода у любого предприятия.

Наостанок учасники відкриття меморіалу разом помолилися за спокій в Україні. А ще відпустили в небо голубів, з вірою в те, що довгоочікуваний мир якнайскоріше запанує на українських землях.

Loading

.