Чи можуть отримати сертифікат ті, хто пропустив дату введення 2-ї дози вакцини від COVID-19?

Друга доза вакцини проти COVID-19, введена раніше або пізніше рекомендованого інтервалу, зараховується до повного курсу вакцинації без необхідності повторення його спочатку. Люди, які щепилися другою дозою з порушенням інтервалу, також можуть отримати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію та COVID-сертифікат.
Міністерство охорони здоров’я України рекомендує зараз використовувати мінімальні інтервали між введенням вакцини, які встановлені інструкціями до них:

– CoronaVac/Sinovac — 14-28 днів
– Comirnaty/Pfizer — 21-28 днів
– Moderna — 28 днів
– AstraZeneca — 4-12 тижнів

На сьогодні не визначений кінцевий найпізніший термін введення другої дози вакцин проти COVID-19, які використовують в Україні. У світі тривають дослідження ефективності вакцин за умови збільшення чи зменшення інтервалів між дозами. Втім, дві дози вакцини, навіть введені з порушенням рекомендованого інтервалу, дають кращий захист, ніж одна.
Тож, якщо вакцинуватися другою дозою в зазначену дату не вдалося, то слід зробити це за першої нагоди.

Нагадаємо, що щепитися другою дозою антиковідної вакцини можна в будь-якому пункті чи центрі вакцинації в будь-якому куточку України, незалежно від того, де ви отримали першу дозу. Єдиною умовою буде наявність у цьому пункті чи центрі потрібної вам вакцини.
Список та контакти центрів та пунктів вакцинації можна знайти за посиланням — https://vaccination.covid19.gov.ua/list або за телефоном 0 800 60 20 19.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України.

Loading

.