Що робити мешканцям Первомайщини з опалим листям?

Вже традиційно кожної осені люди згрібають опале листя та спалюють його, не задумуючись над тим, якої шкоди це завдає здоров’ю та довкіллю, хоча законодавство України забороняє це робити. Проте розмір штрафу за таке порушення занадто малий, тому люди, особливо в селах та маленьких містах продовжують масово палити листя.

Лікарі попереджають про ризики для здоров’я, а екологи б’ють на сполох, адже це призводить до забруднення повітря, води та ґрунту, а також зникнення певних видів тварин.

У першу чергу, варто пам’ятати, що спалювання листя найбільше шкодить тим, хто його палить, тобто людям та всім тим, хто вдихає цей дим. За підрахунками, при згоранні 1 тони листя утворюється 9 кг мікрочастинок пилу, які під час вдихання осідають у дихальних органах людини, а також 3 кг чадного газу, який зв’язуючись із гемоглобіном крові, блокує постачання кисню до тканин. Разом з димом вивільняються пестициди та радіонукліди. Із тліючого листя й трави, без доступу кисню, виділяється бензопірен, що здатен викликати онкологічні захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.

З листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згорянні одного поліетиленового пакету, в повітря викидається близько 70 різних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. При горінні гуми утворюється канцерогенна сажа і оксиди сірки, які викликають респіраторні захворювання. Особливо це відчувають ті, хто скаржиться на бронхіт, бронхіальну астму, риніт тощо.

Альтернативою спалювання листя є його компостування. Метод компостування є безпечним способом переробки листя та інших органічних відходів, що не шкодить довкіллю та здоров’ю людей.

Loading

.