Допомагати людям — це про Агрофірму Корнацьких

Влітку 1998 року мешканці Чаусово-2 Первомайського району  «всім колгоспом» прийшли до Корнацьких з пропозицією викупити їхні паї. Ті не одразу погодилися — розуміли, яка це відповідальність. А коли наважилися піти назустріч людям, пообіцяли, що крім роботи і зарплати будуть старатися надавати підтримку не меншу, ніж вони мали за часів колгоспу. А за можливості й більшу. 

Так одночасно із початком виробничої діяльності розпочалися і соціальні клопоти Корнацьких. Органи влади рік від року тільки погіршували становище села, що триває й досі, відповідно й проблем у селян все більше й більше.

Окрім як до місцевого агропідприємства, йти з ними нема до кого.   З усіма питаннями — до Корнацьких. Фінансова й матеріальна допомога медичним та спортивним закладам, клубам, школам, дитсадикам, пенсіонерам, інвалідам, ветеранам війн, сім‘ям  учасників АТО, чорнобильцям, багатодітним та малозабезпеченим сім’ям, благоустрій сіл, кладовищ, ремонт доріг, артезіанських свердловин, ліквідація наслідків буревіїв тощо.

І все це у великих об‘ємах. Тільки багаторазової розчистки щозими  доріг та вулиць від снігу загалом набігає сотні кілометрів. Хватає роботи бульдозерам та автогрейдеру і в інші пори року. На вирівнюванні доріг, на упорядкуванні звалищ тощо.

Справно надаються селянам господарські послуги. Оранка і культивація присадибних ділянок, огородів, грубі й соковиті корми для худоби, транспорт, будматеріали…. Найближчим часом види огородніх робіт планується значно розширити.

Неоцінимою є допомога особисто Аркадія Олексійовича Корнацького у організації лікування сотень важко хворих у медичних установах Первомайська, Миколаєва та Києва. І не тільки організація лікування, але і його фінансування за його власні кошти.

Минулого року створено пансіонат для одиноких селян похилого віку, на черзі придбання реанімобілю, потужної пожежної машини, будівництво сучасної амбулаторії з усіма видами первинної медичної допомоги, та житла для лікарів.

І це далеко не повний перелік.

Мало хто задумується над тим, що всі ці «допомоги», які загалом складають багато мільйонів гривень щороку, ні Агрофірма Корнацьких, ні вони самі надавати не зобов’язані.

Що замість тратити кошти на потреби людей могли б, наприклад, отримати їх в якості дивідендів, і застосувати на власні нужди, яких чимало.

Але у Корнацьких в пріоритеті не власний інтерес. Так, агровиробництво має бути на сучасному рівні, але доходи від нього мають іти не тільки на розвиток підприємства, але і на щорічне підвищення орендної плати та ренти (є такий вид допомоги тим, хто продав земельні паї). А також на соціальні, гуманітарні та екологічні проекти.

Минулого року в Агрофірмі створено Соціальну службу, яку очолює Тетяна Василівна Січкар.

За її словами, політика  ТОВ «Агрофірми Корнацьких» дуже проста:

— селяни заслуговують на краще життя;

— села мають відроджуватися.

Тому ще одним важливим напрямком соціальної діяльності Агрофірми Корнацьких є підтримка дітей і молоді. Щороку до 1 вересня кожного року всі діти селян, що вперше йдуть до школи, отримують «набір першокласника», куди входить усе необхідне для навчання. Крім цього, багатодітним сім’ям надається одноразова грошова допомога у розмірі 2 тисячі гривень на дитину для купівлі шкільної форми та взуття.

А ті хто прощається із прекрасними шкільними роками, випускники, отримують цінні й найкорисніші на сьогодні подарунки — компютери, смартфони. Є у Агрофірми і стипендіати, що навчаються у вищих навчальних закладах.

Селяни не пропадуть, а село виживе — коли власники аграрного підприємства мають совість. 

Loading

.