Первомайська ЦРЛ: у “червоних” зонах лікарням і досі бракує кисню (ВІДЕО)

COVID-19 додав відділенню КНП “Первомайської ЦРЛ” багато обладнання – нового, сучасного, але й воно не розраховане на таке інстенсивне використання.

Місто Первомайськ. Миколаївщина. На 120 ліжок цієї тепер вже опорної “ковідної” лікарні пацієнтів звозять з усього району, ще й з сусідніх, якщо раптом тут з’являється вільне місце.

Завідувач місцевої реанімації Олександр Дверницький у захисному костюмі. Традиційна для понеділка низька “ковідна” статистика не вселяє в лікаря оптимізм.

Олександру Володимировичу 65 років, сам має супутні захворювання, які небезпечні при COVID – 19. Але роботу не кидає – хоча працювати доводиться доба через дві – персоналу дуже не вистачає. Дивується вголос – навіть в інтенсивній терапії дуже хворі можуть розповідати лікарям, що covid-19 не існує.

Його пацієнт Ісак Аронович у видужанні розраховує на лікарів …і бога. Ще дуже слабкими пальцями намагається показати свої обереги. Маска на обличчі прилягає щільно – лікарю доводиться перекладати сказане пацієнтом.

До початку пандемії це відділення інтенсивної терапії було розраховане на 6 місць, їх розширили до 10 сьогодні. Сьогодні 4 пацієнтів мають перевести в звичайне інфекційне відділення, щоправда, менше як за годину ці місця знову будуть зайняті, черга чекає.

Ігор Аркадійович вже має сили описати хворобу чотирма словами.

“Як через м’ясорубку проходиш”, – говорить чоловік.

Олександ Данилович в лікарні вже 19 добу і дуже розчулюється, коли розказує, як його рятували.

Завідувач показує – COVID-19 додав відділенню багато обладнання – нового, сучасного, але й воно не розраховане на таке інстенсивне використання.

В цій лікарні довелося тимчасово зачинити гінекологічне відділення, простоює хірургія на 5 операційних столів. Всі сили – на боротьбу з коронавірусом. Все – заради кисню. Ось мають привезти традиційні 70 балонів

“Раніше лікарня використовувала 18 балонів на квартал, зараз в нас бувають такі дні, що уходить до 80 балонів за добу”, – говорить головний лікар КНП “Первомайська ЦРЛ” Віктор Готка, який постійно шукає лікарні кисень.

Вже мають 58 пересувних кисневих концентраторів., які люди називають драконами, бо вони дихають замість них.

Наталя Олександрівна – одна з тих, хто без додаткового кисню враз втрачає сили. Вдома в жінки син та чоловік – обидва мають інвалідність, тому Наталі Олександрівні треба повернутися, аби піклуватися про них.

Завідувач реанімації розповідає про втому персонала, але є одне питання, від якого в нього від разу починають світитися очі – за ким він найбільше скучив? На чоловіка чекають двое внучат – Марк и Єва. Лікар сподівається, тільки-но хвороба послабить наступ – зможе побачити своїх.

Loading

.