А. Корнацький: “Спроби впровадження антинародних земельних законів продовжуються.”

“Ще не подолано загрозу затвердження у Верховній Раді антиконституційних, вкрай шкідливих законопроектів №1599 і №1159, як появився новий, майже настільки ж антиселянський – №2279”. Про це в своєму блозі на сайті “LB” пише Аркадій Корнацький.

“Підкреслюю – саме антиселянський, тому що поряд із декількома прийнятними змінами до законодавства передбачає скасування некомерційного, позаконкурсного способу надання земельних ділянок для ведення фермерського та особистого селянського господарства. Це б’є, в найпершу чергу, по селянах.Чинна редакція ст. 134 Земельного Кодексу Украіни (абзац 16 частини 2) передбачає, що у разі передачі громадянам земельних ділянок для ведення фермерського господарства, особистого селянського господарства із земель державної чи комунальної власності дані земельні ділянки або права на них не підлягають продажу на конкурентних засадах (земельних торгах).

Тобто, абсолютно обгрунтовано дотримано права громадян на безоплатне отримання землі для сільгоспвиробництва у формі ФГ та ОСГ, закріплене іншими нормами законодавства, в першу чергу тим же Земельним Кодексом Украіни. Запровадження норми щодо надання земельних ділянок чи прав на них для ФГ,ОСГ через торги, як пропонує законопроект №2279, означає тільки одне – скасування існуючого права, або, щонайменше, виникнення колізії правових норм. Адже ж, якщо можна лише за аукціоном, конкурсом ( читай – за гроші), то значить, не можна в порядку приватизації, безоплатно. А де в селянина гроші, і який він конкурент грошовитому бізнесмену?

Це вже не перша атака на земельні права селян, і по-іншому, ніж антиселянськими і ганебними намірами, це назвати не можна.

Взяти хоча б законопроект №1906, який земельна мафія нещодавно намагалась стрімко протягти через Аграрний Комітет Верховноі Ради: він передбачав повне скасування змісту ст. 25 Земельного Кодесу Украіни, яким встановлюється і гарантується право приватизації селянами, працівниками соціальної сфери села та пенсіонерами з їх числа земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств,безоплатне отримання землі у власність, збереження за реформованими сільгосппідприємствами прав на несільськогосподарські угіддя та цілу низку інших земельних прав селян, фермерів та сільгосппідприємств. Цитувати задля підтвердження вищесказаного всю обрану для скасування ст.25 ЗКУ, як рекомендує мені фракція “Батьківщина” (серед авторів законопроекту №1906 – Юлія Володимирівна Тимошенко), неможливо, вона дуже велика і займе багато місця.

Всі ці права передбачалось ліквідувати під гаслом (цитата із назви законопроекту) “запобігання корупціі у сфері земельних відносин”, насправді ж – якраз виключно в інтересах махрових корупціонерів, які вже протягом багатьох років дерибанять народну землю і державні сільгосппідприємства.

Поки що це вдалося зупинити, №1906 начебто відкликано, але земельно-аграрна мафія не дрімає. Як бачимо, вона не тільки не злякалася Євромайдану, люстраційних і антикорупційних заходів держави, вона плює на них і йде в наступ.

Звертаюсь до колег, народних депутатів фракції Блоку Петра Порошенка: шановні, не ганьбіть себе, перестаньте служити сліпим інструментом в руках пройдисвітів, викресліть антинародні норми із законопроектів!”

Loading

.