Гібридні вибори

Зловживання адмінресурсом під час виборів завжди було звичним явищем. Він широко застосовувався місцевими чиновниками під прикриттям їхніх обласних і київських “дахів”. 

Нинішні позачергові парламентські вибори в цьому плані є унікальними.Попри обрання нового президента і активне використання ним службових повноважень з прицілом на голос виборця, не припинилося зловживання адмінресурсом і з боку можновладців учорашнього дня.

Всіма політиками і можновладцями, які мають “своїх людей” у державних адміністраціях і керівництві так званих об’єднаних громад.

 Від самого початку так званої реформи так званого місцевого самоврядування я наголошував, що однією з головних цілей ліквідації тисяч сільрад і центрацізації влади у “Радах об’єднаних територіальних громад” (“ОТГ”) є створення більш сприятливих умов для зловживання адмінресурсом.

Так воно і є. На моєму 132 виборчому окрузі (Арбузинський, Братський, Врадіївський, Кривоозерський, Первомайський райони і місто Первомайськ Миколаївської області) під тиском ще порошенківських призначенців у обласній державній адміністрації сільські голови не просто використовують власні службові повноваження на користь заступника голови ОДА Кушніра, який бере участь у цих виборах, але й змушують депутатів сільрад приймати цілі рішення сесій сільрад на його користь. Як от у селі Лиса Гора Первомайського району – копію відповідного рішення додаю.

Дехто із співучасників злочинної “реформи ОТГ” поступає хитріше, але не менш протизаконно. Місцеві мешканці повідомляють, що голова  Кам’яномостівської “ОТГ” Ляхов “запресував” усіх “бюджетників” – а це перш за все сільськї вчителі й медики, – голосувати за Кушніра під страхом позбавлення фінансування, а то й взагалі звільнення з роботи.

 Старається” й поліція. Звісно, проти неугідного владі кандидата. Незаконно переслідувала громадян за розміщення на їх власних домівках моїх банерів – складала протоколи за … порушення благоустрою. При цьому, звісно, жодної уваги до розміщеної з грубими порушеннями передвиборчої реклами кандидатів від влади – як бувшої, так і нинішньої.

 Схоже на те, що така “гібридність” старої й нової влади матиме продовження і після виборів. Не думаю, що це буде смішно. 

Аркадій Корнацький, народний депутат України

Loading

.