У Первомайську на п’ять років посадили прибічника Євромайдану, який побив незнайомця за підтримку Росії

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області засудив до п’яти років ув’язнення місцевого жителя, який на ґрунті неприязних стосунків з-за різних політичних поглядів на євроінтеграцію України в ЄС і побиття студентів на Майдані двічі ударив в голову незнайомця, через що той втратив свідомість.
Про це говориться у відповідному вироку суду, повідомляє сайт Преступности.НЕТ.


Чоловік був визнаний винним в скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст.121, Кримінального кодексу України ( «Умисне тяжке тілесне ушкодження» ). до цього чоловік був раніше судимий Соломенским районним судом міста Києва по ст. 185 ч. 2 ( «Крадіжка» ) і засуджений до одного року ув’язнення.
Як відзначається в документі, події відбувалися 1 грудня 2013 приблизно в 01: 15. Підсудний повністю зізнався в тому, що завдав два удари потерпілому незнайомцеві в голову, від яких той втратив свідомість і впав. При цьому в суді він намагався довести, що вчинив це через сильне душевне хвилювання, викликане негативними висловлюваннями потерпілого на адресу студентів, що вийшли на Майдан в Києві.
Потерпілий у свою чергу розповів суду, що в той пізній вечір він знаходився у барі «Південний» на святкуванні дня народження знайомого.
«Після 01: 00 вийшов на вулицю, поряд стояла група молоді. Один з хлопців запитав його, який курс він підтримує – союз з Росією або з Євросоюзом. Коли він відповів, що союз з Росією, до нього підійшов незнайомий йому і завдав йому удару в голову, від якого він впав, а коли став підніматися, то відчув другий удар, і втратив свідомість» , – відзначається у вироку суду.
Згідно з висновком експерта у потерпілого були виявлені перелом тім’яної кістки ліворуч, забиття головного мозку, епідуральна гематома, субарахноїдальний крововилив, внутрішньошлунковий крововилив в третій шлунок, садна голови.
Незважаючи на заяву підсудного, що він діяв через сильне душевне хвилювання, суд вирішив, що його дії були вірно кваліфіковані органами попереднього розслідування по ч. 1 ст. 121 Кримінального кодексу України.
«Суд не погоджується з аргументами сторони захисту, що дії обвинуваченого слід кваліфікувати по ст.123 Кримінальні кодекси України ( «Умисне тяжке тілесне ушкодження, заподіяне в стані сильного душевного хвилювання» ). Для застосування ст. 123 необхідно, щоб сильне душевне хвилювання було викликане тяжкою зневагою з боку потерпілого. Висловлювання потерпілим відмітної політичної точки зору не говорить, що потерпілий застосував по відношенню до обвинуваченого протиправні дії, які могли б викликати сильне душевне хвилювання винного, і останній усвідомлював це, – говориться у вироку суду. Враховуючи конкретні обставини справи, і дані про особу обвинуваченого, суд вважає, що виправлення і перевиховання обвинуваченого можливе тільки в умовах ізоляції від суспільства».
Окрім призначення п’ятирічного укладення, суд також стягнув з підсудного на користь потерпілого матеріальний збиток в сумі 8 тисяч 868 гривен, а також моральна шкода в сумі 20 тисяч гривен.

Loading

.