Первомайські правоохоронці протягом тижня відшукали п’ятьох дітей-втікачів

Первомайські поліцейські знайшли та повернули неповнолітніх утікачів, яких розшукували як безвісно зниклих.

Упродовж тижня до Первомайського відділу поліції із заявами про зникнення їх неповнолітніх дітей звернулись п’ятеро місцевих мешканців. Правоохоронцями вказана інформація була внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками ч.1 ст.115 КК України «Умисне вбивство», як того вимагає процедура у подібних випадках, та негайно вжито заходів щодо організації пошуку та встановлення місцезнаходження зниклих дітей.

Так, 19 жовтня близько 16:00 до чергової частини Первомайського відділу поліції звернулись двоє батьків із заявами про зникнення їх 10-річних синів, які разом навчаються у 5-му класі однієї із міських шкіл. Зі слів стурбованих батьків, хлопчики не повернулись своєчасно зі школи додому, мобільний зв’язок з ними був відсутній і місцезнаходження їх невідомо.

Протягом декількох годин пошуків поліцейські знайшли зниклих дітей. Як з’ясувалось, приятелі після закінчення занять у школі, замість того щоб йти додому, вирішили влаштувати собі похід на природу. У пошуках пригод діти пішли безлюдною кручею до річки. Коли ж стало темніти й вони вирішили повертатись додому – заблукали. Зв’язатись зі своїми близькими та покликати на допомогу вони не мали можливості, так як їх мобільні телефони розрядились. Поліцейські знайшли і повернули малолітніх мандрівників цілими та неушкодженими їхнім батькам.

А 21 жовтня близько 13:00 до Первомайського відділу поліції звернулась 47-річна працівниця місцевого дитячого реабілітаційного центру із заявою про зникнення їх 16-річної підопічної, яка перебувала у їхньому закладі, й близько години потому, самовільно залишивши його пішла у невідомому напрямку.

Зі слів працівниці дитячого центру поліцейські дізнались, що мати зниклої дівчинки ще у 2015 році позбавили батьківських прав, і підліток знаходилась під опікою своїх родичів. У зв’язку з тим, що опікуни не змогли знайти порозуміння з неповнолітньою та зіткнулись з труднощами, що виникли у її вихованні, на початку жовтня дівчинку було поміщено до вищезазначеного дитячого центру для проходження соціально-психологічної реабілітації, де вона постійно й перебувала до моменту зникнення.

Провівши ряд розшукових заходів, правоохоронці знайшли зниклу дівчину у її приятеля. Підліток розповіла, що з дитячого центру вона пішла, щоб розважитись та прогулятись. Весь день та майже до ранку вона разом зі своїми знайомими гуляла містом, а потім пішла до свого приятеля, де її й знайшли поліцейські.

Встановивши, що протиправних дій відносно неповнолітньої скоєно не було, поліцейські повернули її до реабілітаційного центру. З біглянкою проведено профілактичну бесіду та роз’яснено, які наслідки можуть настати внаслідок самостійних мандрівок неповнолітньою дівчиною.

Але на цьому пошуки неповнолітніх утікачів не закінчились. Так, 23 жовтня о 22:00 до чергової частини звернулась 35-річна місцева мешканка із заявою про зникнення її 15-річного сина. Зі слів матері стало відомо, що повернувшись зі школи, підліток, зібравши деякі свої особисті речі, пішов у невідомому напрямку. При цьому дома він залишив записку, в якій написав, щоб його не шукали.

А через декілька годин потому, близько 1:00 ночі 24 жовтня ще один, 31-річний місцевий мешканець, повідомив поліцейських про зникнення його 12-річного сина.

Отримавши вказані повідомлення, правоохоронці розпочали негайний пошук неповнолітніх хлопчиків. Опитавши рідних, друзів та знайомих втікачів, поліцейські, не гаючи часу, намагались з’ясувати імовірні місця, де б вони могли знаходитись.

Завдяки вміло організованим розшуковим заходам, правоохоронці менше ніж за добу встановили місцезнаходження зниклих підлітків та повернули їх батькам.

Як з’ясувалось, менший із розшукуваних хлопчиків, образившись на своїх батьків за постійні дорікання з приводу небажання навчатись та прогулів занять у школі, вирішив піти з дому до своєї бабусі, яка мешкає в іншому мікрорайоні міста. Прийшовши додому до бабці, та не заставши її, він, очікуючи на її повернення, виліз на горище її будинку, та знаходячись там певний час, заснув. А зранку наступного дня його там і знайшли.

Старшого ж із втікачів працівники кримінальної поліції відшукали в одному із населених пунктів сусідньої області, куди він, незадоволений вихованням матері, поїхав у пошуках кращого життя до свого батька, який вже тривалий час мешкає окремо від них.

З усіма підлітками-втікачами правоохоронці провели профілактичну роботу, а стосовно їх батьків склали адміністративні протоколи за ч.1 ст.184 КУпАП «Ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей», санкція якої передбачає покарання у вигляді накладення штрафу від одного до чотирьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. З батьками неповнолітніх поліцейські також провели профілактичну бесіду щодо подальшого більш суворого та належного виховання ними своїх нащадків.

Поліцейські закликають батьків бути максимально виваженими у вихованні своїх дітей, підтримувати їх, цікавитись їх інтересами та уподобаннями, знати коло спілкування та приятелів, брати активну участь у їхньому житті, бути їм не просто гарними батьками, а намагатись стати для них близькими друзями.

Та попереджають, що відповідальність за неналежне виховання своїх дітей лежить, у першу чергу, на батьках.

Первомайський відділ поліції ГУНП
Миколаївської області

Loading

.