У Первомайську будівельні роботи у школі проводяться з небезпекою для життя учнів (фото)

Заміна даху на одному з приміщень первомайської загальноосвітньої школи №7 відбувається з загрозою для здоров’я та життя школярів. При тому, що роботи несуть підвищену небезпеку, проводяться вони дуже повільно. В цьому переконані батьки деяких учнів. Про небезпеку, що супроводжує навчальний процес, вони розповіли під час робочої зустрічі з народним депутатом України Аркадієм Корнацьким, що відбулася 9 грудня.

Як вдалося з’ясувати кореспондентам Первомайськ.Інфо у начальника господарчої группи управління освіти Сергія Ковальчука, міська рада ще в липні цього року виділила майже півтора мільйони гривень на заміну аварійного даху в навчальному закладі. Втім будівельні роботи почалися лише наприкінці жовтня. Завершення реконструкції даху заплановано на 31 грудня. Втім, навіть не спеціалісту помітно, що до вказанного терміну закінчити реконструкцію підрядна організація не встигне. Тільки бетон, який застосовують для зв’язування стін, максимальної міцності досягає впродовж кількох тижнів.

%d0%be%d1%80%d0%bb%d0%be%d0%b2Традиційно для чиновників, виділеної суми всього лиш трохи не вистачило для проведення конкурсу, під час якого обирається переможець. Тому призначати виконавця робіт – право замовника, тобто начальника управління освіти Галини Остапенко. Її вибір випав на підприємство “БМУ 13”. Неофіційно цю організацію пов’язують з Олександром Кукурузою, першим заступником міського голови. Офіційно зв’язок між ним та підприємством не простежується. img_4193На час будівництва управлінням освіти прийнято рішення не припиняти навчальний процес. З приміщення, яке ремонтується, учнів перевели в іншу частину навчального закладу. За словами батьків, деякі класи навчаються в не призначених для цього приміщеннях, як то роздягальня. Та чи не найбільша проблема – в період ремонту школярі вимушені користуватися вуличним туалетом, дорога до якого йде поруч з тим самим будівництвом.

img_4209 img_4213 img_4214 img_4215Де саме працює кран та будівельники. Молодших школярів до туалету водять старшокласники. Іноді дівчата водять молодших хлопчаків. Стався навіть випадок, коли дітей зачинили в туалеті. При тому, що надворі мінусова температура. Не розібравшись, вчителька записала в щоденник учню зауваження про запізнення на 15 хвилин.

– Туалет дитячий знаходиться як раз в частині школи, яку зараз ремонтують, діти туди не можуть ходить, вони змушені ходить на вулицю, – говорить батько двох школярів Олександр.

– Є такі класи, яким дуже незручно, в яких нема світла, які користуються переносками і вони постійно плавляться. Діти терлять, щоб не йти туди в туалет, а йти додому, бо дуже холодно, – говорить Каріна Коваленко, мати п’ятикласниці.

– Як ви собі уявляєте, коли будуть установлювати цю арматуру, зв’язану між собою і заливати бетоном, тут бігають діти. Наприклад вчора вранці, коли я відводила свого сина до школи, тут не було ніякої огороджувальної стрічки. Вона можливо тут і була, але раніше. Але я гадаю, що потрібно поставити паркан, щоб діти не мали доступу сюди, – впевнена Леся Мілько.

На думку депутата Геннадія Головчака, роботи з реконструкції розпочалися запізно тому, що депутати міської ради влаштували “гризню” за те, яка підрядна організація отримає дозвіл на “освоєння” коштів. Зокрема, йдеться про представників від партії “Батьківщина”:

– Вони говорили, що не дадуть робити, бо немає тендеру. Різні були причини. Для того, щоб довести, до такого стану, щоб когось обвинуватити в цьому.

Те ж говорить директор навчального закладу Оксана Маланчук:

– Кричали на мене в присутності дітей і батьків на порозі.Не тільки на мене, а й на тих людей, які мали починати роботу, – заявляє директор ЗОШ №7 Оксана Маланчук.

В той же час, один з партійців від “Батьківщини”, а саме Олександр Фомінцев, заперечує затягування процесу ремонту з боку його однопартійців. За його словами, після того, як міськрада виділила кошти управлінню освіти ще влітку, саме управління отримало всі права розпоряджатися фінансами. Тому й має нести відповідальність за терміни початку робіт.

img_4190 img_4204 img_4203Натомість, Олександр Фомінцев висловив зауваження до якості робіт підприємства, яке отримало підряд. Той же підрядник, щоправда під другою назвою, раніше змінював дах на іншій частині приміщення цієї ж школи. Олександр Фомінцев звертає увагу на неякісний монтаж водозливної системи та відсутність снігоутримувачів на даху.

Під час вже нинішнього ремонту система опалення продовжує працювати навіть у приміщенні, де йде ремонт, тобто обігрівається “вулиця”. А через відсутність накриття, за час реконструкції, знищенню піддається підлога та стіни в класах. В кошторисі грошей на ремонт немає, тому не виключено, що ці витрати, традиційно, ляжуть на плечі батьків. В зв’язку з цим була пропозиція задіяти іншу підрядну організацію.img_4202 img_4201 img_4200 img_4199Яскравим приклад якості робіт Олександр Фомінцев називає заміну дахів в Первомайському медучилищі. Спортивну залу тоді “перекривав” запропонований підприємець, а дах гуртожитку монтувало, нібито, саме“БМУ 13”. Поривом вітру дах гуртожитку зірвало і скинуло на проїжджу частину. %d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b8-2Після того, як про ситуацію в навчальному закладі стало відомо громадськості, у вівторок в стінах школи скликали батьківські збори за участі мера та начальника управління освіти. Присутніх практично поставили перед вибором: або школа закривається, або ремонт даху йде в той же спосіб, що й раніше. Будь яке втручання в реконструкцію, мовляв, буде тільки на шкоду. Хіба що збільшили кількість робітників, задіяних в реконструкції. Поставлені в такі умови, більшість батьків проголосували за те, що додаткових заходів безпеки процес не потребує. Відмовилися навіть від горожі довкола будівництва.

Loading

.