Учні гімназії №5 відвідали Артхаб «Вінграновський» в Міжнародний День захисту дітей

Для учнів 5 А та 9-х  класів Первомайської гімназії №5,1 червня в Міжнародний день захисту дітей гостинно відчинила двері Футуристична бібліотека-музей Миколи Вінграновського.  Вірші «чарівника слова», як назвав письменника літературознавець Іван Дзюба, прозвучали в цей день по особливому чаруюче, яскраво і зворушливо.

В цьому є чимала заслуга вчителів гімназії – класного керівника Пархоменко Олени Сергіївни і вчительки української літератури Ракової Людмили Володимирівни, котрі прищепили своїм вихованцям інтерес до творчості нашого знаменитого земляка, вміння читати і слухати справжню поезію, тонко відчувати прекрасне.

Учні декламували і слухали поезії «Ходімо в сад», «Сама собою річка ця тече», «Грім», «Іде кіт через лід», «В  ясновельможному тумані», розповідали зворушливу історію сліпого вовка «Сіроманця», якого хлопчик Сашко вирішив повести до Одеси, аби фахівці  клініки Філатова йому відновили зір…

Гімназисти Антон Поворозник і Анастасія Ткачук підготували для бібліотеки-музею яскраві ілюстрації до творів Миколи Вінграновського.

Гості уважно слухали розповідь гіда про дитячі та шкільні роки письменника, про його акторський дебют і літературний злет. Уривки з фільмів «Сузір’я», «Особистості» допомогли візуалізувати почуте, зачаруватися краєвидами Первомайщини, красою безмежного степу, який оспівував у віршах і прозі наш «Степовий Сварог».

У відвідувачів викликав щире захоплення оригінальний дизайн приміщення Артхабу, символічні інсталляції  «Дерево творчості Вінграновського», «Квіти творчості». З цікавістю діти оглянули оригінальні  музейні експонати – люльку й запальничку, фото- й кінокамеру, студентський та профспілковий квитки митця, відреставровану музичну техніку 60-70-років.

Пісні на вірші Вінграновського нашої землячки А. Улицької додали присутнім гарного настрою, сприяли спілкуванню у  щирій, неформальній обстановці.

Сподіваємося, це лише початок нашої дружби й співпраці з учнями й вчителями гімназії №5. Готуємо для наших відвідувачів  тематичні екскурсійно-бібліотечні  маршрути: «Шістдесятники», «Козацька доба у творах Вінграновського», «Поезія, зіткана з любові», «Літературна Первомайщина».

Наталія Терещенко

Loading

.