Православні віруючі відзначають церковне свято 13 травня на честь святого Якова Зеведеєва, одного з дванадцяти апостолів. У день Якова наші предки спостерігали за погодою і робили припущення про погоду влітку.За старим стилем в цю дату наступало 1 травня. Наші предки вважали дуже поганою прикметою одруження в травні, тому з цієї дати до самого літа не влаштовували весіль. Швидше за все така прикмета з’явилася через те, що в травні закінчувалися торішні припаси продуктів, а новий урожай з’явиться тільки влітку, і гостей на весіллі годувати було нічим.

Також наші предки 13 травня не виїжджали далеко від дому, оскільки день вважається дуже небезпечним для подорожей. Це може бути пов’язано з тим, що в травні часто розливаються річки, а дороги покриваються брудом, і подорожувати стає важче.

Народжені 13 травня люди мають велику силу волі і майже нічого не бояться. Вони дуже відповідальні і працьовиті, завжди виконують свої обіцянки. Часто відчувають напругу і не вміють розслаблятися. Такі люди часто влаштовують союзи між іншими, але самі пізно одружуються.

Що не можна робити 13 травня

У цей день не варто вирушати в далеку дорогу, оскільки шлях може бути небезпечним. По можливості поїздку краще перенести. Також 13 травня рекомендується не водити машину особисто, а скористатися громадським транспортом.

Не починайте нових справ в день Якова. Великі починання в цю дату приречені на провал.

13 травня уникайте конфліктів, не підвищуйте голос і не сперечайтеся з іншими людьми навіть через дрібниці, інакше все переросте у велику сварку.

Прикмети погоди 13 травня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Чисте безхмарне небо в цей віщує спекотне посушливе літо.
  • Якщо на каштані вже відцвіли квітки, то скоро настане літо.
  • Повінь на річках обіцяє хороший урожай в цьому році, але також велику кількість бур’янів.
  • Дощ на Якова – дуже хороша прикмета, що свідчить про багатий урожай влітку.
  • Якщо в лісі з’явилося багато грибів, то влітку часто йтимуть дощі.