Церковне свято 15 лютого 2023 – що відзначають християни, прикмети і заборони дня

Сьогодні православна церква відзначає одне з найдавніших і шанованих свят – Стрітення Господнє.

Воно входить в число двунадесятих свят, які розповідають про земне життя Ісуса Христа і Діви Марії. Святкують Стрітення через 40 днів після Різдва Христового – це точка в часі, де з’єдналися Старий і Новий Завіти.

Православне свято 15 лютого – Стрітення Господнє

У перекладі з церковнослов’янської “стрітення” означає “зустріч”. За переказами, через 40 днів після народження Ісуса Марія і Йосип вирушили з новонародженим з Віфлеєму в Єрусалим. Їм належало піти в храм і присвятити сина Богу. На порозі храму батьків з немовлям зустрів святий Симеон – він пізніше став зватися Богоприємцем. Переказ говорить, що цієї зустрічі старець чекав майже 300 років. Симеон проголосив появу Месії.

Стрітення Господнє уособлює велику радість, адже на Землю зійшов Спаситель. На іконах Ісуса зображують з сяючим німбом над головою, на руках праведного старця, благословляючи його і всіх людей. Хоча є в цьому святі і місце для смутку: Богородиця розуміла, яка доля уготована її синові, але покірно прийняла Волю Божу в ім’я порятунку людства.

Прикмети на 15 лютого

Народні прикмети 15 лютого / фото ua.depositphotos.com

У народі вважається, що 15 лютого зима зустрічається з весною. У цей день звертають увагу на погоду – адже яка погода на Стрітення, така і весна буде:

  • почався крапіж – буде урожай на пшеницю, а якщо хуртовина – хліба не буде;
  • півень нап’ється води – весна буде рання і тепла;
  • сонце перед заходом вигляне – пройшли останні морози;
  • якщо небо зоряне – бути пізній весні.

Що сьогодні не можна робити

15 лютого не можна лаятися, займатися побутовими справами, працювати по дому, вимітати сміття з оселі. Також в цей день не радять вирушати в далеку дорогу – розлука може стати фатальною або довгою. Не варто зловживати алкоголем.

Що можна робити 15 лютого

Стрітення Господнє потрібно провести в колі сім’ї і близьких, пробачити образи і примиритися з родичами.

Якщо є можливість – відвідайте храм і помоліться. На Стрітення освячують воду і свічки – вода вважається цілющою, так як зцілює від хвороб і пристріту, а свічки запалювали, щоб звернутися з особливим проханням до Бога і відігнати нечисту силу. Є й інші ритуали і обряди на Стрітення Господнє.

15 лютого можна помолитися іконі Божої Матері “Пом’якшення злих сердець”, щоб зцілитися від психічних хвороб і епілепсії. Молитви на Стрітення Господнє вважаються дуже сильними.

Loading

.