Урок-екскурсія до Бібліотеки-музею Миколи Вінграновського

Учні 3-го Б класу Первомайської початкової школи № 11 разом зі своїми вчителями Тетяною Халаїмовою та Ольгою Погулич-Середюк відвідали Футуристичну бібліотеку—музей Миколи Вінграновського. Для них було проведено урок-екскурсію «Краса рідної землі – в поетовій країні».

Діти оглянули тематичні зони  експозиційної зали, де  представлений  літературно-мистецький спадок видатного українського письменника-шістдесятника, режисера, актора  Миколи Степановича Вінграновського (1936-2004 р.р.): світлини різних періодів його життя,  особисті речі,  художні інсталляції,  книги, фото-, відео- та фоноархів.

Вірш  «В ясновельможному тумані» слухали у виконанні самого Майстра слова, голос Вінграновського у фонозаписі звучав лише йому властивим тембром, виразним і неповторним, що справило на слухачів велике враження.

З дитячих років життя у Побузькому краї  М. Вінграновський приніс у світ літератури та кіно трепетне ставлення до природи. Серед його персонажів – рослини, тварини, явища природи, –  олюднені автором: вовк,  кінь, зайченя, гусеня, синичка, котик,  груша, яблуня, мухомор, грім, вітер, хмара…   Що є джерелом тих виразних пейзажних образів, якими такі багаті проза та вірші нашого земляка? «Неповторну красу рідного степу я обожнюю будь-якої пори року, всіма фібрами душі відчуваю її і бачу потаємне, що відбувається в ній. Головне – ніколи не переривати цей засвоєний ще з материнським молоком зв’язок із природою», – стверджував Микола Степанович.

Діти з цікавістю слухали розповідь екскурсоводів про дитячі та юнацькі роки письменника,  дізналися, за які твори він був нагороджений Державною премією імені Тараса Шевченка. На прикладах мелодійних чаруючих поезій упевнилися, як ніжно і віддано оспівував Микола Вінграновський  красу рідної землі.  А потім самостійно декламували улюблені вірші поета, які вивчили напам’ять: «Маленька  Хмаринка», «Грім», «Сама собою річка ця тече», та інші.

Сподіваємося, що зустрічі в Бібліотеці-музеї  стануть для дітей гарною традицією на майбутні роки, адже безмежна сила і краса слова здатна не лише тішити досконалими образами і римами, але й допомагати людині пізнавати світ.  Поезія й мистецтво – це особлива форма не тільки вираження, а й пізнання.

Не забуваймо, що серед найбільш актуальних цінностей  сьогодення – є формування національної свідомості, любові до рідного краю, свого народу, прищеплення шанобливого ставлення до культури, забезпечення духовної єдності поколінь в стремлінні до незалежної сильної України.

Учні 3-го Б класу Первомайської початкової школи № 11 в Бібліотеці-музеї Миколи Вінграновського

Урок-екскурсія в Бібліотеці-музеї Миколи Вінграновського

Учні 3Б класу Первомайської початкової школи № 11 слухають вірші Вінграновського

Артхаб “Вінграновський” приймає юних відвідувачів

Наталія Терещенко, голова художньої ради Артхабу «Вінграновський»

 

Loading

.