В Первомайському районі історичний курган передали в приватну власність – втрутилися правоохоронці

Прокуратура вимагає повернути у власність держави курган та земельну ділянку, на який він розташований, вартістю близько 21 млн грн

Кривоозерським районним судом відкрито провадження за позовом Первомайської окружної прокуратури про повернення державі пам’ятки археології  місцевого значення – кургану, що є поховальною спорудою, доби бронзи та раннього заліза ІІІ тис років до н.е. – І тис років н.е., та земельної ділянки, на який він розташований,  вартістю близько 21 млн грн.

Прокуратурою встановлено, що не зважаючи на законодавчу заборону передачі пам’яток археології у приватну власність, курган передано у приватну власність під час розпаювання земель на території Берізківської сільської ради Первомайського району. Територія пам’ятки  не була виділена у державному акті на право приватної власності на землю, а охоронні зобов’язання щодо неї не визначалися.

Ураховуючи, що збереження археологічних пам’яток завдання не окремих людей, а всього суспільства, оскільки вони є невідтворним джерелом інформації про зародження й розвиток цивілізації, а уповноважені на захист інтересів держави в цій сфері органи бездіють, прокурор звернувся до суду за захистом пам’ятки археології.

Loading

.