Церковне свято 14 листопада 2022 – яким святим молитися, прикмети та заборони дня

Косма і Даміан походили з Азії і були рідними братами. Їх мати рано овдовіла і виховувала синів в благочесті і любові до Господа.

Подорослішавши, Косма і Даміан навчилися лікарській справі і стали допомагати хворим. Безсрібниками їх прозвали через те, що ніякої плати за свою допомогу святі не просили. Все своє життя Косма і Даміан працювали на благо людей, мирно померли в Феремані.

На честь пам’яті святих сьогодні відзначається народне свято 14 листопада – “Кузьминки”.

Православне свято 14 листопада – день пам’яті мученика Єрмінінгельда

Батько Єрмінінгельда був царем готів і послідовником аріанської віри. Син його, за наполяганням єпископа, увірував у Христа і залишив єресь. За це батько позбавив його престолонаслідування і уклав у темницю. На Великдень батько послав аріанського єпископа, щоб причастити Єрмінінгельда, але той відмовився. Незабаром мученика стратили мечем.

Прикмети 14 листопада

Народні прикмети сьогодні / pixabay.com

  • дощ в цей день – наступний рік буде врожайним;
  • випав сніг 14 листопада – чекайте теплих днів;
  • на річках утворився лід – морози стоятимуть до весни;
  • кішка нявкає весь день – до нещастя.

Що сьогодні не можна робити

Згідно з давніми традиціями, в цей день небажано дивитися в очі жебракам і подавати милостиню. Якщо порушити заборону, вас чекають біди і нещастя. За старих часів люди 14 листопада не виливали на вулицю воду, в якій купали немовлят. Ті сім’ї, які ігнорували прикмету, довго потім боролися з безсонням дитини.

Що можна робити 14 листопада

Наші предки в цей день відзначали “Осінні Кузминки” і готувалися зустрічати зиму. Молоді дівчата молилися Космі і Даміану про красу, здоров’я і молодість, а також просили зустрічі з хорошим нареченим. Також було прийнято обмінюватися курми в знак особливої поваги. Таких курей не вбивали, а тримали заради яєць – вони вважалися цілющими.

Loading

.