Спас в творчості Андрія Антонюка

Свято Cпаса в творчості Андрія Антонюка  є чи не улюбленою його темою, воно представлене  в різних варіаціях: Квітковий Спас, Яблучний Спас, Свято перших плодів,  Горіховий спас, тощо.

У творчому доробку нашого земляка, художника Андрія Антонюка,  є чимало картин, в основу яких покладені  релігійні мотиви. Але автор не обмежується суто релігійним змістом, він поєднує канву християнських свят з народною казкою, а зміст сюжетів наповнює слов’янською міфологією.  До того ж, його картини сповнені власними переживаннями і власним досвідом художника, що дозволяє створювати полотна, населені  умовними образами, які є близькими до народних легенд, і, разом з тим, нагадують реальних людей, котрі живуть поруч.

Андрій Антонюк. Квітковий Спас.

Андрій Антонюк. Квітковий Спас.

На картині “Квітковий Спас” художник зобразив себе самого з сином Данилом. В руках він тримає букетик освячених квітів  і Біблію, з якої проростає тернисте дерево знань. Поруч з ним – золотоволосий  хлопчик у вінку прислухається до батьківської молитви.

Андрій Антонюк. Яблучний Спас.

Андрій Антонюк. Яблучний Спас.

Спас в релігійних християнських традиціях

Перший Спас, він же Медовий або Маковий, припадає на 14 серпня ― свято Походження (знесення) чесних древ Животворящого Хреста Господнього. Другим, або Яблучним Спасом (19 серпня), зветься свято Преображення Господа Ісуса Христа.  Третій Спас – День пам’яті Нерукотворного Образа Спасителя у народі називають ще Спас «на полотні», Хлібний або Горіховий.

Преображення Господнє святкується 19 серпня. Ісус Христос за 40 днів до розп’яття піднявся на гору Фавор у супроводі апостолів Петра, Якова та Івана, аби вони побачили його божественну природу. Саме тут Спаситель отримав знак і дізнався, що він помре мученицькою смертю на хресті в ім’я порятунку людей, а пізніше воскресне. Під час молитви на горі обличчя Ісуса враз засяяло, як сонце, а одяг став білим, як світло. Апостоли пересвідчилися, що їхній учитель дійсно Бог, що укріпило їхню віру.

Андрій Антонюк. Свято Преображення

Спустившись з гори, Ісус велів збирати яблука, щоб освятити їх у церкві. Це дійство освячення яблук стало атрибутом святкування Яблучного Спаса.

Полотна, що випромінюють світло

На художніх полотнах Андрія  Антонюка  найчастіше згадується Свято Преображення, або Яблучний Спас з його яблучними атрибутами.  Зображення цих атрибутів ми знаходимо на картинах  «Одинока зоря», «Животворящий хрест», «Святковий вечір», «Вояж», «Золоті ворота, «Зоряний хлопчик», «Тарасова книжка», «Веселі яблука», « Яблучний спас», « Богоявлення», та багатьох інших.

Андрій Антонюк. Золоті ворота.

Соковиті плоди символізують родючість, здоров’я, любов, красу, достаток, щедрість.  Барвисте яблучно-квіткове мозаїчне оздоблення одягу персонажів, їхнього оточення і навіть небесної  сфери на картинах Андрія Антонюка створює у глядача  особливий святковий настрій. В такий спосіб художнику вдається передати свій посил для сприйняття його картин, як осередків добра, світла, людяності й віри.

Андрій Антонюк. Яблука

Персонажі, зображені на полотнах Антонюка – це, здебільшого, звичайні люди, які відчули Божу благодать, що дало їм можливість повірити у власне преображення. Тому кожна постать випромінює світло, віру в добро, духовне просвітління.   Художник переконує:  оскільки Христос мав частину людської природи, люди також здатні бути носіями  божественого.  Кожна людина може пережити власне преображення, зростаючи на шляху духовного  вдосконалення.

Андрій Антонюк. Богопільські дзвони.

Художником досягається феномен, завжди залишатися сучасним і актуальним.  Він знайшов художній засіб для розмови  про вічне в просторі сучасності.  Барвиста гама, яка може комусь видаватися хаотичними плямами фарби, насправді є мерехтінням десятків вогників, «мікроцеглинок»  всесвіту.  Ці  вогники приваблюють своєю пульсуючою живою енергією, завдяки якій зберігається відчуття присутності свята і краси:  Різдво, Великдень, Вознесіння, Покрова,  Спас та інші.  Андрій Антонюк опанував складне мистецтво – говорити мовою цих  “живих” вогників про серйозні речі: про сучасне, минуле і майбутнє України.

Наталія Терещенко

Loading

.