На Миколаївщині людям з оточення Авакова відмовили у видобутку урану (Первомайск Инфо)

14 лютого в селі Садове Арбузинського району Миколаївщини відбулося громадське обговорення проекту видобутку урану на місцевих землях. Менеджер проекту Євген Гарбуз, в разі позитивного рішення, пообіцяв селянам “безбідне майбутнє”. А інакше, пригрозив менеджер, за розробку родовищ візьметься держава і тоді “ніхто ні в кого питати не буде”.
За словами Євгена Гарбуза,компанія збирається вкласти в розробку 27 мільйонів доларів, 10 відсотків з яких, нібито, будуть витрачені на соціальну сферу населеного пункту:

00043.MTS_snapshot_00.13_[2016.02.16_15.31.05]“Вы ходите по земле. Вы ходите, реально, по залежам урана. Что б вы понимали, ваши дети и ваши внуки будут ходить по этой залежи.
Мы на сегодняшний день с поддержкой правительства и администрации президента, по имеющейся совершенно новой технологии, которую нам предоставила Франция , которую до нас предоставили Казахстану и эта разработка разрабатывается абсолютно безвредным способом”.

00006.MTS_snapshot_00.00_[2016.02.16_15.30.33]Примітно, компанія, яку представляє Євген Гарбуз зовсім “молода”. ТОВ “Атомні енергетичні системи України” зареєстроване лише у серпні минулого року в селі Миколаївка Миколаївської області. В складі засновників “не місцеві” – двоє жителів Харкова та Полтави і Кривого рогу. Вони мають частки в багатьох спільних енергоресурсних компаніях. До того ж, Дружбін та Настенко, мають спільний бізнес з людьми з оточення міністра МВС Арсена Авакова, серед яких кримінальний “авторитет” Саша Браслєт, він же Олександр Павлюченко. Їхні зв’язки детально вивчили журналісти сайту “Наші гроші”.
До речі, як виявилося, 14 лютого селян збирають вже вдруге. Отримати дозвіл на розробку родовищ компанія вирішила “без зайвого галасу”. Настільки тихо, що навіть не повідомила про цей намір уповноважені органи. Присутній на слуханнях голова Арбузинської райдержадміністрації Олександр Палій наголосив на неправомірності проведення громадських слухань:

00057.MTS_snapshot_02.31_[2016.02.16_15.31.45]– “По перше, організацію проведення громадських слухань покладено на районні державні адміністрації. Завчасно публікуються проекти рішень за 30 днів у засобах масової інформації. Так як ми проводили слухання стосовно продовження експлуатації другого енергоблоку Южноукраїнської АЕС. Публікуються матеріали, які виносяться на обговорення і тільки потім проводяться громадські слухання із залученням спеціалістів, фахівців міністерства ядерної енергетики і інших міністерств які надають правові висновки, обґрунтовані, підтверджені. А не ці презентації і малюнки які вам показували“.

00056.MTS_snapshot_00.01_[2016.02.16_15.31.56]Не дивлячись на обіцянки, місцеві жителі були одразу скептично налаштовані на пропозиції менеджера “Атомних енергетичних систем України”. Серед причин такого ставлення – негативний досвід сусіднього Братського району. Там через видобуток руди в 5 сільських радах зникла вода. Тому і результати голосування – одноголосно проти надання дозволу.

“Выгорит – не выгорит. Я сейчас встал и пошел. Нам есть куда вкладывать деньги” – своєрідно закінчив знайомство з проектом Євген Гарбуз.

Loading

.