Народному художнику Анатолію Гайдамаці – 83!

9 червня виповнилося 83 роки знаменитому українському  художнику Анатолію Васильовичу  Гайдамаці, який є розробником проєкту Бібліотеки-музею Вінграновського в Первомайську  і його виконавцем.  Наше місто увійшло в перелік тих, де художник виявив свій мистецький талант, створивши футуристичний меморіальний арт-простір.

Саме таке бачення підтримав  фундатор музею, А.О. Корнацький, який запросив митця з Києва працювати над проєктом і втілювати його в життя.

Анатолій Гайдамака художник монументаліст

Анатолій Васильович – відомий художник-монументаліст, організатор і учасник масштабних проєктів, як всеукраїнських, так і зарубіжних. Важливою складовою його творчості  була й залишається робота над проєктуванням і виконанням експозицій музеїв Украіни та інших держав світу.

Гайдамака А.В. Панно в Бібліотеці-музеї Вінграновського. Первомайськ.

АртХаб Вінграновський в Первомайську є,  за художнім задумом,  не лише місцем пам’яті відомого письменника, а й широким простором для спілкування та проведення різноманітних тематичних зустрічей, екскурсій, кіно-подорожей та виставок. За словами самого художника, це  зразок сучасного підходу до історичних об’єктів пам’яті, які передають дух епохи і разом з тим інтегруються в сучасний ритм життя,  забезпечуючи тісний зв’язок поколінь.

Анатолій Гайдамака  бачить його  «…живим органічним. Тут є столики, стільці, дивани. Все доступне, гарне. Заходиш туди, кави випив, узяв книжку, почитав, познайомився, кіно переглянув…»

Меморіальний комплекс Пам’яті жертвам голодомору

Анатолій Васильович Гайдамака – людина неординарна і дуже цікава.  Усі його дітища (надбання) –  визнані світом витвори мистецтва. Список втілених проєктів і нагород займає не одну сторінку друкованого тексту.  Серед його робіт – Музей запорізького козацтва, Музей Михайла Коцюбинського в Чернігові, Літературний музей в Одесі, Меморіальний  комплекс “Музей Великої Вітчизняної війни”,  Національний музей «Чорнобиль» у Києві…

Бажаємо Анатолію Васильовичу многая літа, натхнення, нових творчих  ідей і їхнього геніального  втілення.

Колектив Бібліотеки-музею Вінграновського, Первомайськ

Loading

.