Найвидатніший етномузей країни

Чи знаєте ви, де знаходиться найбільший у Європі музей просто неба? Правильно, він знаходиться в Україні! Музей просто неба в Пирогові  – це унікальний комплекс  української народної архітектури та національного побуту. Представлений  архітектурними будівлями та автентичними побутовими предметами, які відтворюють  етнографічні особливості всіх регіонів  України.

Всі об’єкти музею – справжні, за невеликим винятком, твори народної дерев’яної архітектури, привезені сюди з усіх областей України. Ці будиночки розбирали у різних селах по шматочку, маркували, перевозили в Пирогові і тут вже відтворювали в оригінальному вигляді. Найдавніший експонат – хата 1587 року з піччю – найстаріший пам’ятник народного будівельного мистецтва. Також серед незвичайних експонатів – хата родичів Тараса Шевченка. Зараз всього на території розміщено близько 300 унікальних пам’яток народної архітектури, датованих XVI − XX століттями.

Національний музей Пирогово з локацією на околиці Києва був відкритий 1969-го року. Займає площу 133,5 га. Музей має 275 архітектурних експонатів – будинки, млини, дерев’яні церкви, колодязі та ін. Предметів побуту зібрано понад 70 тисяч. Музей має багату колекцію національного одягу, меблів, килимів, творів мистецтва, посуду, музичних інструментів, знарядь праці та ін. Пирогово – це величезний музей просто неба, де представлені старовинні українські хати, колиби, курені, старовинні дерев’яні церкви. В музеї зібрано архітектуру з усіх регіонів України, які представлені в наступних експозиціях: «Середнє Наддніпрянщина», «Полтавщина та Слобожанщина», «Полісся», «Поділля», «Південь України», «Карпати», «Млини», «Ярмарочне поле» та «Сучасне село».

Пирогово не лише музей, а й місце для приємного та цікавого відпочинку. Тут проводяться свята народної творчості, ярмарки, де можна придбати вироби народних майстрів. Вони збігаються з народними та релігійними святами..

Сюди з’їжджаються майстри з усіх куточків України та демонструють свою майстерність. Тут можна побачити як працюють ковалі, гончарі, ткачі та майстри інших виробництв, просто на очах відвідувачів створюють різні вироби. Відвідувачі мають можливість познайомитись з побутом та життям українців давніх часів. У музеї відбуваються заходи, свята та ярмарки, де можна побачити старовинні обряди, а також взяти в них участь.

Loading

.