Скільки діб хворий на коронавірус перебуває на самоізоляції

Головний санітарний лікар області Володимир Клочко під час брифінгу щодо перебігу вакцинальної кампанії на Миколаївщині пояснив, що мінімальна тривалість лікування безсимптомних пацієнтів з COVID-19 скоротилася до п’яти днів. Люди, які контактували з хворим на коронавірус, підлягають самоізоляції строком на 14 днів. Це не стосується вакцинованих людей.

“Якщо людина впродовж останніх 14 діб отримала хоча б одну або найкраще дві вакцинації, тобто два щеплення, або вона перехворіла впродовж останніх шести місяців на ковід, вона не підлягає самоізоляції. Якщо у неї ніяких проявів немає. Якщо прояви з’являються — це вже йде, як випадок і до нього вже застосовуються інші стандарти”, — розповідає Володимир Клочко.

В Україні змінили тривалість амбулаторного та стаціонарного лікування пацієнтів із COVID-19.

Так, внесено зміни до Наказу № 722. Зокрема, рекомендовано скорочення мінімальної тривалості лікування безсимптомних пацієнтів з COVID-19 до п’яти днів із дати появи перших симптомів або з дати взяття матеріалу на дослідження.

Лікар-терапевт Комунального некомерційного підприємства Миколаївської міської ради “Центр первинної медико-санітарної допомоги №6” Арсен Мовсесян пояснив:

,”На п’ятий день після відкриття лікарняного відбувається повторна перевірка в сімейного лікаря. Ми отримуємо повторний тест на коронавірус, телефонуємо пацієнтам та запитуємо, як вони себе почувають. Зараз, при штамі “Омікрон”, пацієнти легше переносять захворювання, тому вже на третій-п’ятий день після захворювання говорять, що добре себе почувають, ніяких симптомів немає, тоді можна закривати лікарняний”

За словами сімейного лікаря, якщо на п’ятий день хворий отримав негативний ПЛР-тест, тоді лікарняний можна закривати, оскільки  штам “Омікрон” має менший період інкубації у порівнянні з іншими варіантами вірусу. Раніше пацієнт мав перебувати на ізоляції щонайменше десять днів від дати появи симптомів, або від дати взяття матеріалу на тестування, а повторне тестування на COVID-19 відбувалося не раніше десяти днів із моменту появи симптомів або першого позитивного тесту.

Відомо, що станом на 18 лютого від початку пандемії в Миколаївській області на коронавірус виявлено 1235 нових підтверджених випадків COVID-19

Станом на 18.02.2022 з усіх 139246 (+1235) виявлених підтверджених випадків за місцем проживання:

  • м. Миколаїв – 81120 (+723);
  • м. Первомайськ – 8883 (+96);
  • м. Южноукраїнськ – 5006 (+55);
  • м. Вознесенськ – 3110 (+36);
  • м. Очаків – 2444.

На інших територіях, в т.ч. окремих територіальних громад, за минулу добу зареєстровано 325 випадків коронавірусної хвороби COVID-19.

Відповідно до інформації інформаційно-аналітичної системи ДП «Медичні закупівлі України» (система MEDdata), станом на 10:00 18.02.2022 на стаціонарному лікуванні знаходяться

  • –   Первомайська центральна районна лікарня – 76 хворих;
  • –  Вознесенська міська багатопрофільна лікарня – 87 хворих;
  • –  Доманівська багатопрофільна лікарня – 19 хворих та 8 осіб з підозрою;
  • –  Южноукраїнська міська багатопрофільна лікарня – 83 хворих та 8 осіб з підозрою;
  • –  Снігурівська міська лікарня – 28 хворих;
  • –  міська дитяча лікарня №2 м.Миколаєва – 40 хворих та 13 осіб з підозрою;
  • –  міська лікарня №1 м. Миколаєва – 9 хворих;

Джерело: інформаційна служба Миколаївської ОДА

Loading

.