Як працює акушерське відділення у Первомайську?

В 2021 році навколо акушерського відділення КП «Первомайська центральна багатопрофільна лікарня» точилося багато скандальних історій. Та все ж відділення працювало і надавало послуги не лише первомайським породіллям, а й жінкам з Доманівського, Кривоозерського, Врадіївського районів, з Кіровоградської області — Голованівська, Вільшанки, Побузького.

Загалом, якщо порівнювати 2020 та 2021 рр., то можна сказати, що кількість пологів стрімко знизилась. З чим це пов’язано, медики не беруться говорити, але вважають, що сама ситуація в країні не дає спокійної та комфортної атмосфери для продовження роду в родинах українців.

За останніми підрахунками у 2020 році в акушерському відділені було 1 018 пологів,  у 2021 році — 839, і це на 179 пологів менше.

Як розповідають медики, 1 січня у Первомайську з’явився новонароджений. І в цілому свята пройшли спокійно. Жінки народжували у звичному режимі та без кризових ситуацій.

Останнім часом змінився вік перших пологів. Він збільшився. Звичайно, є і юні першородки, наприклад, 16-ти річні. Проте, через зайнятість жінок кар’єрою, навчанням та матеріальним забезпеченням вік першородок збільшився до 25-30 років.

В акушерському відділенні КП «Первомайська центральна багатопрофільна лікарня» є апарати КТГ (кардіотографія), коли до живота прикладається мікрофончик і прекрасно чути серцебиття дитини, сам апарат всевираховує. Є апарат для дихальної підтримки недоношених дітей, наркозно-дихальний апарат, який використовується при кесаревому розтині. Наразі закупляється базовий набір медикаментів, які входять до Національного переліку основних лікарських засобів.

Крім цього, у відділені практикують партнерські пологи. Найчастіше партнерами виступають чоловіки, мами, сестри. Кого жінка хоче бачити в цей час — той і є поряд. Партнер повинен пройти курси з підготовки для партнерських пологів у жіночій консультації.

Як зазначають медики, поки не було пандемії, партнерські пологи були досить популярними. Для участі в них  немає ніяких перепон через ковід. Вимоги прості — наявність флюорографії та відсутність ознак простудних захворювань, таких, як нежить, кашель, температура.

Робота лікаря-акушера ненормована, але вона вартує свого часу. Адже за допомогою цих людей на світ з’являються нові життя, а разом з малесенькими згорточками в родинах оселяється щастя і радість. Тому вони завжди наготові допомогати всім, хто вирішив народжувати в  акушерському відділені КП «Первомайська центральна багатопрофільна лікарня».

 

Підготувала Соломія Бояр

Loading

.