На Миколаївщині виявили перший підтверджений випадок омікрону

Державна установа “Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України” повідомила, що референс-лабораторією м.Києва методом секвенування 20 грудня 2021 року на Миколаївщині вперше було виділено новий штам Omicron.

Повідомляє Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

– “Омікрон” набагато заразніший за своїх попередників та поширюється набагато швидше. Це означає, що навіть при тому, що перебіг хвороби, викликаної цим штамом, є легшим, в лікарнях все одно опиниться більше людей.
– Більше людей в лікарнях створює більше навантаження на медичну систему. Навіть якщо всім госпіталізованим вистачатиме місць у лікарнях та кисню, це означатиме, що не всі, хто потребує медичної допомоги, отримає її вчасно.
– Крім того, “Омікрон”, як і інші штами, може викликати ускладнення, а також так званий “довгий ковід”. Наразі різні дослідження оцінюють, що від 10% до 30% перехворілих страждають на постковідний синдром
– “Омікрон” навчився краще уникати імунного захисту від попередньої хвороби та вакцин. Втім, дві дози вакцини все одно захищають від важкого перебігу, ускладнень та смерті від хвороби, викликаної цим штамом.
– З часом цей захист слабшає, але введення бустерної дози наближає ефективність вакцин у запобіганні госпіталізації та ускладнень до 90%. Тому тим, в кого після повного курсу вакцинації вже минуло пів року чи більше, МОЗ рекомендує зробити бустерне щеплення.

Loading

.