Кінний спорт — спорт королів

Минулий рік для міжнародної кінної спільноти був дуже насичений на різні події, а головними з них , окрім Олімпіади, мали стати два сторічні ювілеї- один з приводу заснування FEI, а другий- від дня народження Герцога Единбурзького. Але не судилося…

Смерть принца Філіпа, президент FEI Ігмар де Вос назвав величезною втратою для кінного спорту, і це не просто слова.

Герцог Единбурзький очолював міжнародну федерацію кінного спорту протягом 22 років! (1964-1986). Він зробив чималий внесок у розвиток кінного спорту, а саме офіційно зафіксував улюблену спортивну дисципліну — кінний драйвінг, брав активну участь у розробці ветеринарного комітету FEI , підтримав новий формат таких спортивних заходів як Кубок націй, Кубок світу з конкуру, Всесвітні кінні ігри.

Філіп і сам із задоволенням брав участь у змаганнях.Ще у роки військової служби він захопився кінним поло і цю любов передав своїм нащадкам. Його донька принцеса Анна брала участь у змаганнях з триборства, а син Чарльз грав у кінне поло. А про любов до коней його дружини королеви Єлизавети можна писати окрему статтю!

Але на поло Філіп не зупинився, він опанував управління кінним екіпажем, наполегливо тренувався зі своєю командою і майже в 60 років зробив вагомий внесок у досягнення на чемпіонатах Європи та світу! У 1972, 1982 та 1984 рр. здобував бронзові нагороди. 1980 рік для нього був найуспішнішим, команда здобула найвищу нагороду на чемпіонаті світу. Останній виступ у його спортивній кар’єрі був у 2002р. Але на аматорському рівні Філіп продовжив керувати екіпажами.

Довелося принцу Філіпу побувати і на іподромах нашої країни. У 1973 чемпіонат Європи з триборства відбувся у Києві. Він не тількі очолював комітет FEI, але й був запеклим вболівальником, адже у цих змаганнях брала участь його дочка принцеса Анна. Але Анна не змогла подолати трасу і перенесла падіння на одній з перешкод кросу. Принц Філіп здивував оточуючих спокійним ставленням до цієї події, це була адекватна спортивна реакція. Для українських кіннотників пам’ятною подією стало вручення видатному троєборцю Володимиру Сороці відзнаки за 2-ге почесне місце.

В березні 2021 Філіпу зробили операцію на серці, а 9 квітня він покинув цей світ.

Легенда увійшла у вічність.

Кароліна Штєйнбєрг

Loading

.