В Миколаївській області відбувся зсув схилів на узбережжі Чорного моря

У селі Рибаківка на початку січня 2022 року відбувся зсув ґрунту у бік моря, внаслідок чого утворилися глибокі тріщини та обвали.

За словами фахівця, у селі щороку відбуваються зрушення ґрунту, та руйнуються схили. В даний час на схилах та під ними небезпечно перебувати. Фахівець Коблевської сільради закликає рибалок утриматися від відвідувань таких місць та не дозволяти дітям наближатися до схилів.

Юлія Артеменко, спеціаліст Коблевської сільради у селах Рибаківка та Лугове

Діти ходили берегом і виявили обвал грунту. Зміщення сталося на самому піку кручі, внаслідок чого з’явилися тріщини та обвал ґрунту. З кожним роком ґрунт йде в море і це дуже небезпечно. Раніше тут була величезна територія, футбольне поле, але щороку вода настає, і глиняний ґрунт іде у воду. На даний момент аварійну ділянку обгородили стрічкою. Я закликаю мешканців Рибаківки не підходити близько до схилів.

Берегоукріплення — єдиний спосіб запобігти обвалу ґрунту, вважає заступник Коблевського сільського голови з питань діяльності виконавчих органів Коблевської сільради.

Іван Кепін, заступник Коблевського сільського голови з питань діяльності виконавчих органів Коблевської сільради

Ґрунтові води впливають на просідання ґрунту, і схили обсипаються. У Рибаківці щорічно зміщується ґрунт і йде в море. Я вважаю, що єдиний спосіб вирішити цю проблему – зміцнити берегову лінію. Берегоукріплення прописане у проекті, це одне з найважливіших питань, яке потрібно вирішувати на державному рівні.

 

Село Рибаківка Березанського району Миколаївської області розташоване на узбережжі Чорного моря. Ділянка морського узбережжя у Рибаківці під впливом води розмивається. Згодом це може спричинити зсуви, обвали та зміни берегової лінії. Вода розмиває ґрунт, під навантаженням ґрунт сідає та відламується. Якщо не зміцнювати морське узбережжя, то згодом будинки та вся ділянка землі підуть під воду.

Віктор Бизиков, колишній голова сільради у Рибаківці

Чорне море щорічно забирає від 20 до 50 см берега.Це проблема державного рівня і стосується всіх берегів, не лише Рибаківки. Рівень Чорного моря – на 5 метрів вище за рівень Атлантичного океану. На Чорному морі не буває відливів та припливів, але гуляють нагінні вітри, які наганяють та відганяють воду. Залежно від року від висоти Атлантичного океану ситуація буває різною. Якщо рівень океану підвищується, рівень моря теж піднімається.

Зсуви відбуваються місцями на узбережжі раз на декілька років. За словами заступника голови Коблівської громади, там, де є кручі на березі, таке природне явище, як зсув ґрунту — неминуче. Один з варіантів берегоукріплення — намиті лагуни та коси.

“За досвідом інших держав, так в Ізраїлі робили, у Франції, так і в нас робитимуть. Паралельно берегу намивається пісок, і ось такі лагуни та намиті коси можуть укріпити берег”, — каже Іван Кепін.

За словами заступника голови Коблівської сільської територіальної громади, триває розробка проєкту щодо берегоукріплення в Рибаківці.

Джерело novosti-koblevo.mk.ua

Публікацію підготувала Терещенко Н.

 

 

Loading

.