У Первомайську створюють «Мапу доступності»

Первомайськ потребує тотального перегляду доступності та безбар’єрності для людей з інвалідністю та маломобільних людей. Саме тому 23 грудня 2021 року було утворено робочу групу з питань моніторингу безбар’єрності у Первомайській міській територіальній громаді.

До складу робочої групи, окрім представників виконкому, запросили голову фізкультурно-оздоровчого клубу інвалідів «Прометей» Олега Шемчука. 

Саме він запропонував створити в місті інтерактивну «Мапу доступності». У перспективі застосунок дозволить маломобільним містянам та людям з інвалідністю будувати свій маршрут по Первомайську.

На жаль, у місті чимало закладів, де є пандус, та куди в дійсності майже неможливо дістатися.

Олег Шемчук пересувається за допомогою колісного крісла та на власному досвіді змушений перевіряти місто на безбар’єрність. Лише окремі об’єкти забезпечені усім необхідним для комфортного перебування маломобільних містян. Але, аби дістатися до цих об’єктів, доводиться долати безліч перепонів та брати бар’єр за бар’єром. А це для людини у візку дуже важко, особливо без сторонньої допомоги.

Тому до створення «Мапи доступності» запрошують долучитися усіх мешканців міста. Про це на своїй сторінці у Фейсбук написав ініціатор створення «Мапи доступності» Олег Шемчук:

«Дорогие друзья, присоединяйтесь к социальному проекту “Доступный Первомайск”

Нужны волонтеры!!!

По Первомайску и громаде. Если есть рядом или где увидите доступные объекты (для людей на колясках и маломобильных групп) – государственные структуры, магазины, аптеки, больницы, связь, банки,  школы, культура,  правоохранительные органы, культовые сооружения, общественные организации или другие доступные объекты,  то  скидывайте фотку входа (надо сфоткать пандус), внутри (если есть фотка), если есть туалет доступный (тоже фоткать), парковка, если есть карман (фотка), адрес точный, и как называется. Буду добавлять на сайт https://foki.org.ua

Форма проверки:

1) вход (пандус) – фото обязательно

2) удобство внутри (проехать, развернуться) – фото по возможности

3) туалет (если доступно – фото обязательно) – фото

4) парковка (если есть карман для транспорта) – фото

5) удобство для слепых (знаки разные)

6) удобство для глухих (озвучка)

7) адрес и название объекта – обязательно

Отчёт можно скидывать на сайт или в мессенджер.»

Виправити ситуацію з безбар’єрністю Первомайська для маломобільних людей не просто. Адже роками на цю проблему не звертали увагу і будували пандуси «для галочки».

Ініціатор проєкту «Мапа доступності» виказав сподівання, що вона стане у нагоді всім маломобільним мешканцям та гостям громади, адже незручні сходинки та бордюри не мають права стати перепоною для повноцінного життя.

 

Підготувала Соломія Бояр

Loading

.