В поліції розповіли про найбільш відомі схеми шахраїв

Не зважаючи на постійні попередження поліції та численні публікації у ЗМІ із закликами не піддаватись на провокації аферистів, люди продовжують потрапляти у пастки аферистів.

Тож є необхідність нагадати про сучасні й поширені види шахрайств та правила, яким потрібно слідувати, щоб уберегти себе від таких злочинів.

Ваш родич у біді – потрібна допомога

Це найпоширеніший вид шахрайства. Схема його проста, але вирішальними тут є фактори несподіванки та гра на емоціях потерпілого. Шахраї дзвонять вам на мобільний, як правило, увечері або вночі, і починається словесна атака. Розпитують, чи є син (чоловік, онук), якщо відповідь позитивна, то «голос» представляється працівником правоохоронного органу й повідомляє, що родич жертви затриманий поліцейськими, тому вимогливо пропонує вирішити питання про не притягнення до відповідальності за грошову винагороду, або потрапив у біду, наприклад, у ДТП і потрібні гроші на операцію тощо.

Якщо людина нервує та підтримує бесіду, зловмисник тріумфує – жертва «на гачку». Аферисти – хороші психологи, вони не дають жертві вийти зі стресової ситуації, ведуть діалог так, що потерпілі погоджуються допомогти родичеві і слухняно виконують поради «доброго» посередника. Інколи шахраї просять не припиняти розмову і не відключати телефон, щоб позбавити людей можливості передзвонити рідним і з’ясувати справжню картину. А інколи міняють голос і представляються родичами.

За грошима приїжджають безпосередньо додому до потерпілих. Це найчастіше спільники аферистів, які відповідають за роботу так званого «кур’єра». Потім кошти переводять на рахунки організаторів афери, а сам дзвінок, взагалі, завдяки доступній інтернет-телефонії, часто здійснюють засуджені навіть з колоній за кордоном.

Товари через інтернет дешевше

Зараз ми все частіше купуємо чи продаємо власні речі за допомогою інтернет-ресурсів. Але і тут потрібно бути обережними, аби не натрапити на шахраїв.

Будьте обачними, якщо ви знайшли товар за значно нижчою ціною в інтернеті або продавець вимагає повну оплату товару. Не поспішайте сплачувати чи надсилати передплату, користуйтесь послугою накладного платежу вже після отримання замовлення або купіть товар у іншому місці.

 

Міняємо старі гроші на нові

Всім відомий такий вид афери як обмін «старих» грошових купюр на «нові». І у цих випадках зловмисники, користуючись довірою найчастіше літніх людей, приходять до них додому з пропозицією поміняти заощадження на нові купюри у рамках «грошової реформи», потім вручають жертві конверт, заповнений нарізаним папером у середині або ж взагалі обіцяють повернутися із «оновленими купюрами» пізніше.

 

Вішинг

Найбільш розповсюдженими видами шахрайств є телефонне, пов’язане з виманюванням реквізитів банківських карток або іншої конфіденційної інформації. Зловмисники, зателефонувавши на мобільний телефон жертви, представляються співробітниками банку та, нібито з метою зберегти кошти на банківському рахунку клієнта, повідомляють громадянам неправдиву інформацію на кшталт заблокування картки, існуючу необхідність уточнення контактних даних, хакерську атаку на систему банку і подібне. Люди, не розуміючи небезпеки, добровільно називають свої персональні дані, а потім з їхніх рахунків зникають грошові кошти.

 

Онлайн кредити за номером телефону

Трапляються випадки, коли людям телефонують псевдооператори мобільного зв’язку. Зловмиснику потрібен лише ваш номер телефону, до якого прив’язані банківські картки. Він запевняє, що має намір перевірити можливість власника сім-карти поповнювати баланс через мобільний додаток, просить звірити інформацію, після чого рекомендує вимкнути на годину сім-карту для нібито її перезавантажити, а потім потерпілі дізнаються, що їм потрібно погасити заборгованість за декількома кредитами у десятки тисяч гривень, які вони «оформили» онлайн.

Відомі факти, коли шахраї для своїх афер купують в інтернеті сім-карти з іноземними локаціями, і вам телефонують, наприклад, з Берліна чи Лондона, представляються кредитною спілкою або офісом банку.

 

Оренда житла, працевлаштування за кордоном

Суть такого виду полягає в тому, що шахрай орендує приміщення під офіс, облаштовує його оргтехнікою тощо. Після цього в засобах масової інформації дає оголошення про набір працівників різних спеціальностей із зазначенням високої заробітної плати. Від бажаючих одержати роботу приймає аванс ніби для оформлення документів, придбання квитків та інше. Зібравши велику суму грошей, аферист зникає.

Так само і у випадку зі здачею в оренду житла. Аферист розміщує оголошення в інтернеті, представляється клієнтові ріелтором, показує квартиру лише на фото, бере передоплату або внесок за перший і останній місяці й зникає.

 

Зняття порчі

Досі знаходить жертв старий, як світ вид шахрайства, пов’язаний зі «зняттям порчі». Цей напрямок відомий у практиці вже досить давно, і розрахований він на уразливу категорію населення: літніх, хворих людей або дітей. Як правило, особи неслов’янського походження психологічно тиснуть на громадян, запевняючи, що їх рідні, або ж вони самі, невиліковно хворі і допомогти позбавитись недуги традиційна медицина не в силі. Налякані постраждалі готові зробити усе задля власного «зцілення», тож і йдуть на будь-які умови зловмисників, залишаючись у подальшому без своїх цінностей, грошей та з повним розчаруванням у людях.

Ви виграли автомобіль

На мобільний телефон надходить повідомлення про те, що ви виграли автомобіль. За більш детальною інформацією потрібно звернутися за вказаним у інформації номером або за посиланням. Коли «щасливий власник» дзвонить, співрозмовник, який відрекомендовується представником компанії, що проводить розіграш, розповідає про деякі умови, виконавши які можна отримати приз – комісійні за послуги транспортування і страхування або сплата послуг переказу чи податків. Щоб отримати подарунок, довірливі громадяни оплачують запропоновані суми, і чекають на свій виграш, навіть якщо і не брали участі у жодному розіграші.

Тож вкотре поліція звертається до мешканців регіону – будьте пильними та обережними під час спілкування із незнайомцями. Не повідомляйте їм свої особисті дані – банківські установи і державні служби володіють достатньою інформацією про вас і не будуть її випитувати. Купуючи товари в інтернеті, користуйтесь перевіреними сайтами, вивчайте відгуки, аналізуйте коментарі. Не поспішайте розлучатись із своїми грошима перевіряйте всю інформацію.

Велике прохання до молодого покоління – візьміть на себе частину турбот по забезпеченню безпеки літніх батьків, родичів. Частіше їм дзвоніть, відвідуйте, будьте в курсі всіх їхніх справ. Поясніть як небезпечно пускати в будинок сторонніх. Навчіть їх вимагати у представників влади, які прийшли до вас, документи, номери робочих телефонів, за якими бажано одразу передзвонити і дізнатися про мету візиту. Таке скрупульозне ставлення до відвідувачів, швидше за все, відлякає шахраїв.

Якщо раптом ви потрапили в незрозумілу для вас ситуацію, наприклад, в одну з описаних, негайно припиніть розмову з людиною, яка намагається ввести вас в оману. Не звертаючи уваги на її загрозливі висловлювання, по можливості одразу ж повідомте в поліцію. Адже розкриття подібних злочинів багато в чому залежить від своєчасного звернення.

 

Відділ комунікації поліції Миколаївської області

 

Loading

.