У Миколаївській області Порошенку знайшли заміну

Хочеться побажати Олексію Володимировичу Мірошниченку не зупинятися на досягнутому і якомога скоріше оголосити прокурора Кривоозерського району Віктора Лук’яненка Генеральним прокурором України.

кривое озеро

Нарешті в Україні знайшовся справжній патріот — державний службовець, який не став чекати, доки Верховна Рада внормує процедуру імпічменту, а своїм розпорядженням відсторонив від виконання обов’язків Президента України Петра Порошенка і взяв на свої плечі нелегкий тягар повноважень Верховного головнокомандувача.

Йдеться про голову Кривоозерської районної державної адміністрації Миколаївської області Олексія Володимировича Мірошниченка, який ось вже три місяці як визнав себе Президентом України. Найбільше клопоту Олексію Володимировичу завдає непроста обстановка на Сході України та окупація

Самопроголошений Президент України Олексій Мірошниченко

Криму. З тим, щоби протистояти агресору, голова Кривоозерської РДА своїм розпорядженням від 19 серпня 2015 року №208-р оголосив в Україні мобілізацію.

Розпорядження так і називається: «Про проведення чергового призову громадян України на строкову військову службу до Збройних Сил України та інших військових формувань України восени 2015 року», а з його текстом українці призовного віку можуть ознайомитися на сайті Кривоозерської РДА, яка наразі виконує функцію адміністрації самопроголошеного глави держави.

Пункт перший цього розпорядження звучить у повній відповідності з пунктом 17 частини 1 статті 106 Конституції України, яка визначає повноваження Президента України:

Призвати на строкову військову службу до Збройних Сил України та інших військових формувань України придатних за станом здоров’я до військової служби в мирний час громадян України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 20 років, та старших осіб, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.

Для організації прийому ешелонів із допризовниками, які мають прибувати до містечка Криве Озеро з усієї України, виконувач обов’язків Президента цим же розпорядженням утворив комісію, а також оперативну групу з розшуку допризовників.

Як зазначається в преамбулі цього вікопомного розпорядження, воно видано «відповідно пункту 1 статті 2, пункту 4 статті 27 Закону України «Про місцеві державні адміністрації». Дивимося пункт 1 статті 2 Закону України «Про місцеві державні адміністрації»:

Місцеві державні адміністрації в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці забезпечують… виконання Конституції, законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, інших органів виконавчої влади вищого рівня.

Про те, що голови РДА можуть оголошувати в країні мобілізацію чи проводити розшукові заходи, в цьому законі, начебто, не йдеться. Але, з іншого боку, якщо голова РДА оголосив себе Президентом України — чому б і ні?

Тим більше, що виконувач обов’язків Верховного головнокомандувача Мірошниченко посилається ще й на пункт 4 статті 27 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», який звучить таким чином:

Місцева державна адміністрація… сприяє підготовці молоді до військової служби, проведенню призову громадян на строкову військову та альтернативну (невійськову) службу.

І справді, хто посміє сказати, що оголошення головою РДА мобілізації в державі не сприятиме підготовці молоді до військової служби?

Тому хочеться побажати Олексію Володимировичу не зупинятися на досягнутому і якомога скоріше оголосити прокурора Кривоозерського району Віктора Лук’яненка Генеральним прокурором України. Бо здійснювати розшукові заходи щодо допризовників без процесуального керівництва якось нелогічно. А враховуючи, що прокурор Лук’яненко не бачить нічого дивного в тому, що голова райдержадміністрації виконує повноваження Президента України, напевно, він не здивується і своїй новій посаді.

Володимир Бойко.

Loading

.