Чи іменини і день Ангела – це одне й те ж? Що таке тезоіменини?

Тезоіменини – це день іменин людини, ім’я якої збігається з днем пам’яті святого, іменем котрого нас наречено при хрещенні.

Слово «тезоіменини» слов’янського походження  – (старослов’янське – тезка – подібний в імені).  Згідно православної традиції день тезоіменин також називають і днем ангела. Така назва пов’язана з тим, що святий, перейшовши до Небесних осель, живе як Ангел, про що говорить Господь Ісус Христос:

 «…тому що після воскресіння не одружуються і не виходять заміж, але живуть як Ангели на небесах» (Мф.22: 30). А закони Царства Небесного до загального воскресіння і після не змінні.

Тому, у православ’ї «День ангела» та  «День тезоіменин» можна назвати синонімами.

Варто відмітити, що є окреме поняття «Ангел охоронець», дня вшанування якого немає.  У православному богослів’ї є наука «Ангелологія», яка навчає нас, що при хрещенні окрім небесного покровителя (святого, іменем якого ми названі) ми отримуємо і Ангела охоронця. Про таких ангелів ми можемо знайти інформацію ще в Старому Завіті (Іов. 33: 23; Дан. 10: 13). Про Ангелів охоронців говорить Христос у Євангелії від Матфея:

«Стережіться, щоб вам не образити когось із малих цих; кажу бо Я вам, що їхні Ангели повсякчасно бачать у небі обличчя Отця Мого небесного»(Мф. 18: 10). У книзі Діянь апостольських теж є згадка про Ангела охоронця, коли святого Петра  ангел вивів із в’язниці (Діян. 12:12-15). Про це докладно описав святий Діонісій Ареопагіт у книзі «Про небесну ієрархію».

Коли вшановувати пам’ять свого Ангела охоронця ?

Ми можемо шанувати пам’ять свого Ангела охоронця  щодня, живучи згідно Закону Божого.

Православна Церква 3 січня вшановує День пам’яті святої мучениці Іуліанії і День пам’яті митрополита Київського і всієї Русі святителя Петра.

Джерело 

Публікація Н. Терещенко

Loading

.