Що думають мешканці Первомайська щодо заборони пластикових пакетів

Ми вже повідомляли, що з 10 грудня в Україні заборонили безкоштовні одноразові пакети у продуктових магазинах. Тепер покупцям за кожен кульочок-маєчку доведеться викласти від 9 до 50 копійок.

 

У Первомайську в магазинах, а особливо у мережевих, також діє заборона на безоплатне розповсюдження одноразових пластикових пакетів. У відповідь на це мешканці та гості міста в соціальних мережах активно почали розповсюджувати кумедні меми.

 

Більшість обурюється, мовляв, краще заборонити виробництво пакетів і запропонувати доступну для кожного альтернативу. Журналісти вирішили поспілкуватися з первомайцями та дізнатися їх думку з приводу такої заборони та чи користуються вони альтернативними способами упаковки в магазинах.

 

Олена Кирилів: «Цікаво виходить з цією забороною. Вони, прикриваючись піклуванням про навколишнє середовище, роблять бізнес та замилюють очі українцям. Невже, безкоштовні пакетики забруднюють середовище, а платні – ні?»

 

Анна Албул: «На мою думку, переходити на продаж товару без поліетилену потрібно поступово. Не можна ось так зразу за один день взяти і все заборонити. При цьому потрібно дати людям якісний аналог. Адже, наприклад, носити той самий фарш, чи морожену рибу – один пакетик не витримає. Паперовий порветься, а еко-торба намокне.»

 

Олег Лютий: У нас в країні все робиться через одне місце. Сортування сміття!? Для чого, якщо у нас, навіть, кількість сміттєпереробних заводів в країні можна на пальцях перерахувати. Ось і з кульочками буде так само. Поки бум, а потім стихне.

 

Світлана Гулько: Я вважаю, що все правильно зробили. Почали з пакетиків, потім, може, і до одноразового посуду дійте. Пластик всюди. Я, наприклад, ходжу по магазинах з еко-торбинкою, яку сама собі пошила.»

 

Сергій Моргин: «Он скільки в інтернеті сміються з цього. Стільки смішних картинок. Але я думаю, що це просто відволікають увагу нас, простих смертних, від якогось грандіозного кіпішу.»

 

Оля Ладога: Відтоді, як діє заборона, я намагаюсь користуватися тими пакетами, що «живуть» у мене в дома. Я думаю таких людей, як я – дуже багато. Та і заборона ніби чудова, але краще вже б заборонили не використання, а їх виготовлення.»

 

Загалом усі, з ким спілкувались журналісти, не проти заборони пластикових пакетів. Та все ж потрібно було б продумати цю заборону більш детально, аби люди не ходили до кас магазинів з повними руками картоплі, моркви чи мандаринами.

Нині більшість провідних країн світу відмовляється від використання поліетиленових пакетів на користь екологічнішим альтернативам. А ось повністю від використання пластикових пакетів відмовилися вже 23 країни світу. Чи буде серед них Україна, та чи готові до такого українці, покаже час.

 

Підготувала Соломія Бояр

Loading

.