Декомунізація по-Болградськи. Або: в господарстві все згодиться!

Первомайськ і декомунізація

В 2015 році по країні прокотилася хвиля ленінопадів. Це були перші  ластівки декомунізації згідно законів, котрі набули чинності 21 травня 2015 р після ухвалення Верховною Радою і підпису президента.  Первомайськ виявив активність  в цій справі, тож пам’ятник Леніну прибрали з центральної площі ще в 2016 році, а постамент, на якому він стояв, був демонтований у  2021році.

Виноградар замість Леніна

Рекорд винахідливості й заощадливості в рамках декомунізації виявили жителі села Залізничне Болградського району Одеської області. Рік тому рішенням сесії сільської ради було рекомендовано переробити пам’ятник вождю  в пам’ятник першим болгарам-переселенцям, котрі заснували село в 1861 році. За роботу взявся художник Валерій Миколайович Адам. І от що у нього вийшло.

Тепер на п’єдесталі височить постать трудівника, в руках у нього секатор і виноградна лоза. Поруч кошик з виноградом – символ доброго врожаю.

В селі Холмському Арцизського району Одеської області  підійшли до питання декомунізації  не менш оригінально.  Сільська рада прийняла рішення перейменувати бюст Карла Маркса в памятник Христо Ботєву, болгарському поету и національному герою. При цьому сам вигляд бюсту ніхто не змінив— его лиш пофарбували  і змінили табличку.

 

Постраждав через Леніна

А от в с. Калчева того ж Болградського району Одеської області відмова від демонтажу  ленінського меморіалу коштувала посади Голові сільської ради Анатолію Касиму. Він виявився неспроможним виконати вимоги закону і переконати односельчан в необхідності позбавитись від комуністичного символа. Тож довелося очільнику  йти з посади, щоб уникнути крімінальної відповідальності, адже поліція відкрила справу за фактом бездіяльності сільського голови.

Миколаївстька область –  з історії ленінопадів

У 2016 році  на  Миколаївщині декомунізували 36 памятників та монументальних споруд. Останній у  Миколаєві  пам’ятник радянському вождю, що знаходився по вул. Спортивній,13  демонтували 14 січня 2019 року. Він перебував на приватній території, тому так довго його не ліквідовували.  Найбільш стійким на Миколаївщині виявився памятник Леніну у селі Костувате, Вознесенського району. Він там стоїть ще й досі, але на приватній території. Селяни кажуть, ніби нікому не заважає.

Комерційним підходом  до справи відзначилося  управління житлово-комунального господарства міської ради містса Ізюм  Харківської області. Господарі продали бронзовий монумент вождя за 522,5 тис. гривень. До речі, чи переіменувалт Ізюм на Родзинку, хто хнає?

 

публікацію підготувала Н.Терещенко

Loading

.