Війна за вплив у кінному спорті України

Ще у вересні 2020 року пройшли вибори президента національної Федерації кінного спорту України (ФКСУ). За місце боролися два головні кандидати: Андрій Мілованов та Андрій Білий.

Перемогу здобув Мілованов Андрій, якого було обрано на другий термін. Це і вплинуло на розкол у кінному суспільстві та погіршило взаємини між ФКСУ та Асоціацією кінного спорту (Pel).

Раніше PEL був створений управителем підрозділу Києва та Київської обл Білим Андрієм для популяризації кінного спорту та мав великий успіх серед спортсменів усієї країни. Pel були організаторами масштабних змагань у Київській обл. Вони залучали іноземний курс дизайнерів та суддів для організації своїх турнірів.

Після виборів розпочалися справжні «бойові дії». Вибори пройшли у закритому форматі, більшість охочих не змогли потрапити та виступити. Голосували лише глави підрозділів, що вже зменшувало шанс перемоги нового кандидата. Багато хто мав свої «плюшки» від чинного президента. Одразу після виборів голову Київського підрозділу Андрія Білого було знято зі своєї посади, відсторонено від роботи у ФКСУ. Це не завадило йому створити свою громадську організацію під назвою Асоціація кінного спорту (Професійна кінна ліга Pel) та почати проводити турніри під своїм ім’ям. З початку 2021 року всі бажаючі коневласники країни змогли стати членами цієї організації.

Суть конфлікту полягала в тому, що президент А.Мілованов не розвивав спорт у країні за час свого правління, а А.Білий цим зайнявся з великою ініціативою. Але у багатьох членів правління при        А. Мілованові, таких як ген. сек. Пархомчук Михайло, мали свої плани на ФКСУ та її вплив, державні дотації та доходи від членських внесків.

Що і сталося відразу після виборів: з нового 2021 року членські внески були підняті, термін їх оплати скорочений, додалися нові оплати (з 2021 року спортсмен або коневласник повинен сплатити внесок за кожного коня, який виступатиме на турнірах Федерації та закордоном). Це спричинило масу невдоволень з боку кіннотників усієї України.

Загвоздка в тому, що тільки ФКСУ видає акредитацію спортсменам для участі в міжнародних турнірах (чемпіонати, кубки націй, Олімпіада та багато інших). ФКСУ – єдина організація в країні, яка співпрацює з Fei (міжнародна кінно-спортивна організація). Вона оформляє міжнародні спортивні паспорти для коней, які виступають за кордоном. Саме тому більшість спортсменів та коневласників, які були проти А.Мілованова та М.Пархомчука і вступили до організації PEL, не змогли вивезти своїх коней на турніри до Європи.

ФКСУ не визнало проведення турнірів Pel та ввело санкції проти спортсменів (виключення або не прийняття із/в ФКСУ). Але АКСУ не звернула уваги на загрози ФКСУ та провела усі заплановані змагання у 2021 році.

На сьогоднішній день конфлікт не вирішено, нескінченні позови, суди та скарги між ФКСУ та Pel не припиняються. Але є позитивні висновки судів на користь АКСУ PEL.

 

Кароліна Штєйнбєрг

Loading

.