День різдвяної листівки

9 грудня проводиться День різдвяної листівки

Нагадування і заклик, адже вже скоро Різдво. Ці грудневі заходи у першій декаді місяця мають традиційний щорічний характер.

Щорічно 9 грудня у світі відзначають день різдвяної листівки. Її історія почалась в Британії. Англійський винахідник та підприємець сер Генрі Коул, який зазвичай сам писав вітання своїм друзям та родичам, одного дня в 1843 році вирішив щось змінити, щоб полегшити процес написання привітань.

Тому за його проханням Джон Калькотту Хорсі створив першу у світі різдвяну листівку. На ній поряд із заможною родиною, що мала вдосталь їжі та вина, були зображені бідаки, які отримували в різдвяний дарунок одяг та їжу.

Досить швидко ідея припала до душі багатьом людям і вони почали вітати своїх рідних та близьких різноманітними поштівками.

Зазвичай, всі листівки буди пов’язані з історією Різдва – прикрашені релігійною та зимовою атрибутикою. Дещо пізніше, на території Європи та Сполучених Штатів Америки, почали набувати популярність картки з моментами світського життя та образами веселих і безтурботних дітей.

У світі існує кілька неймовірних листівок. Одну таку листівку створили завдяки нанотехнологіям у 2010 році в університеті Глазго. Це найменша листівка – розміром 200х290 мкм (трохи більша за волосину), на якій  усього за 30 хвилин були зображені новорічна ялинка та привітання.

 

                                                                                               Підготувала Антоніна Григоренко 

                                                                                               старший бібліотекар 

                                                                                               музею-бібліотеки Вінграновського

Loading

.