Прокуратура подала в суд на екс-директора Кривоозерського ліцею. (Первомайск Инфо)

В Кривоозерському районному суді розпочалися слухання кримінальної справи, підсудним в якій є Анатолій Смеричевський, звільнений з посади директора Кривоозерського аграрного ліцею. Дії екс-керівника кваліфікуються по статті 172 кримінального кодексу.За поданням прокуратури розглядається порушення прав працівників ліцею в зв’язку з невиплатою щорічних винагород. Слухає справу суддя Анатолій Кондрачук.


Постраждалими в справі проходять 23 членів педагогічного колективу. За висновками фінансових інспекцій керівництво навчального закладу не належно розподіляло кошти між працівниками ліцею. Значних розмірів премії надавалися лише наближеному до директора колу людей, в тому числі головному бухгалтеру,розповіли постраждалі. А обов’язкова стаття витрат як щорічна винагорода за сумлінну працю в розмірі окладу не виплачувалася. Людям це пояснювали відсутністю коштів.
Так тривало в період з 2005 до 2011 року. Але в матеріалах справи йдеться мова лише про 2005, 2006, 2008, 2009 та 2011 роки через те, що вже в цьому році Анатолій Смеричевський встиг здійснити виплату за 2007 та 2010 роки в розмірі 20 грн., зазначивши «в зв’язку зі значним резонансом в колективі». Це при тому, що премія наближених до директора осіб могла сягати тридцяти і більше тисяч гривень.
Підсудний та його захисник від коментарів відмовилися. Перебуваючи в залі суду, стало зрозуміло, що адвокат Смеричевського Ростислав Філевський намагається довести, що нагорода видається за сумлінну працю. А директор роботу своїх підлеглих міг такою не вважати. Хоча педагоги за вказані роки підвищували свій професійний рівень та отримували різного рівня відзнаки. Ще один аргумент захисника – щорічна нагорода видається за наявності коштів. А після того, як бюджет «розпилили» між потрібними людьми – грошей немає. Значить і винагороду платити – ні з чого.
Постраждала сторона вимагає визнати Смеричевського винним у порушенні їх трудових прав. А ще – виплатити моральну компенсацію за заподіяну шкоду кожному з 23 педагогів в розмірі двох тисяч гривень. Ця сума щонайменше в п’ятеро менша від реальної шкоди, зазначають постраждалі.

– Виходили з чисто людського фактору. Знаючи про те, що як би там не було, він (Смеричевський ред.)пенсіонер. А це буде нормальна сума, яку він зможе виплатити нам в якості морального відшкодування, – пояснила одна з постраждалих Ольга Підвисоцька.

Loading

.