Сергій Дячок – Senior Developer у Postindustria. Інтерв’ю з веб розробником

Друзі, сьогодні наш гість –  Senior! Але не  італієць! Ми спілкуємося з українцем, нашим земляком, дуже фаховим веб-розробником, якого цінують закордонні і вітчизняні фірми.  Знайомтесь, Сергій Дячок – Senior Developer у Postindustria, ділиться з нами своїми професійними секретами.  Приєднуйтесь, буде цікаво!

Сергію, я знаю Вас ще як учня й студента. Завжди Ви були одним з кращих і відповідальніших. Отже, де Ви зараз живете й  працюєте?

–  На данний час проживаю в м. Херсон. Працюю як розробник программного забезпечення, віддалено, на різні міжнародні компанії.

Все, що я знаю про категорії фахівців IT, що вони за рівнем кваліфікації поділяються на 3 категорії:  junior (молодший), middle (середній), senior (старший). Ви маєте категорію Senior. Що це означає? Рівень певних компетенцій, досвід, стаж роботи чи ще щось? 

–  Персонально для мене такий поділ більше умовний, чим такий, що відображає певний досвід чи навички. Хоча компанії використовують такий поділ для визначення рівня заробітньої плати чи об’єму роботи який буде надано такому фахівцю.

 

Якщо можна, коротко про етапи свого шляху після університету: як, коли, що? 

– Ще на останьому році навчання отримав запрошення/можливість працювати як системнний адміністратор в одній з місцевих компаній, що надавала доступ до мережі Інтернет для мешканців міста Первомайська. Через декілька років змінив місце проживання, переїхав до м. Херсон, та почав працювати вже як розробник в компанії Postindustria (де і працюю до цього часу).

Якими шляхами Ви йшли до свого рівня майстерності? Що вам прислужилося найбільше,  дало найцінніші знання: університет, самоосвіта, курси?

– Можу сказати, що шлях здобуття досвіду у кожного різний. Для мене це було більше самостійне навчання, а також реальна можливість працювати. Досить великий вплив також мала можливість використовувати технічне обладнання університету приктично необмежено.

Яка роль іноземних мов для успішної кар’єри веб-розробника?

– Зі свого досвіду можу сказати, що без знання англійської мови отримати гарну позицію та високу зарплатню неможливо. Також більшість документів, довідок, тощо, існують виключно на англійскій мові. Також це впливає на можливість робити ділові поїздки за кордон.

Ви тепер навчаєте іноземних студентів веб- програмуванню. Чи можна порівнювати наших студенів з іноземними? Хто наполегливіший, кращий в навчанні?

– Так є такий досвід. Можу сказати, що різниця практично відсутня, можливо лише відрізняється мова,  все інше залежить виключно від самої людини. Хтось більш наполегливіший, хтось меньше. Комусь дається навчання легше, комусь важче. Все те, що ми можемо спостерігати і в нашій країні.

Що найбільше вразило під час закордонних відряджень, запам’яталося, здивувало?

–  Запамяталася поїздка в Австралію, зокрема місто Сідней. Що найбільше вразило там, це відношення людей до своєї роботи і те, що сім’я, родина завжди на першому місці. Дуже сподобалась природа, а особливо гори з великою кількістю евкаліптових дерев, які надають місцевості гарного аромату та блакитного кольору в сонячний день!

В якому режимі більше працюєте, онлайн чи оффлайн?

– Наразі більша частина робочого часу – це віддалена робота. Проте пов’язано це здебільшого з епідемією, ніж з власним бажанням. До кінця 2019 ситуація була іншою, хоча компанія ніколи не перешкоджала, коли працівник виявляв бажання працювати віддалено.

Як сімя сприймає вашу зайнятість ? Чи відчуваєте, що Ваш синочок успадкував Ваші здібності?

– Сім’я повністю поділяє моє захоплення та те, чим я займаюсь. Щодо сина, йому лише 9 тож я гадаю, що ще рано говорити про якесь наслідування, хоча в сучасній техніці він розбирається досить добре.

Які тенденції в Вашій професії? Чи буде зберігатися в майбутньому  запит на IT-фахівців, чи рівень технологій  приведе  до  сворення шаблонів і сервісів, які замінять їх, як роботи замінили деякі процеси виробництва?

– Сучасна Україна потребує ще дуже великої кількості IT-фахівців, ця тенденція ще буде зберігатися, як на мене, з десяток років. Щодо тенденцій в самій сфері, то наразі можна виділити досить сильний інтерес до всього, що пов’язане зі штучним інтелектом. І я гадаю, що це вплине на те, як фабрики, заводи та інші виробництва будуть працювати в майбутньому.

Чи багато ваших однокурсників працюють за фахом?

– Мабуть лише декілька з них працюють за фахом. Не можу сказати, чому так склалось.

Що плануєте на майбутнє?

Світлини з фотоальбому "Подорожі" Сергія Дячка

Світлини з фотоальбому “Подорожі” Сергія Дячка

–  Головний план на майбутнє – подорожувати ще більше, відвідати різні країни та континенти, та займатися подальшим саморозвитком, щоб цей план можливо було здійснити.

Австралія. Світлини з фотоальбому "Подорожі" Сергія Дячка

Австралія. Світлини з фотоальбому “Подорожі” Сергія Дячка

Ще раз дякую! Успіхів і сприяння  Вашим планам, Сергію! Первомайськ (зокрема ЗОШ №4, Первомайський інститут ОНУ ім Мечникова, дали  Україні і світові гарних талановитих фахівців, якими можемо пишатися!

Ми  публікуємо наше інтерв’ю у Всесвітній день комп’ютерної графіки,  а завтра вже нас чекає День веб розробника! Тож вітаю Вас, Сергію,  і усіх Ваших колег з професійними святами! Бажаю рости й креативити на всі 100%. Нехай CTR зростає, CPC зашкалює, кава буде завжди смачною, а починання – успішними!

 

Бесіду записала Терещенко Наталія, голова художньої ради АртХабу “Вінграновський”

Loading

.