За тиждень на українців чекають нові штрафи

З 10 грудня в Україні заборонять використання безкоштовних пластикових пакетів у сфері обслуговування.

Заборона стосується магазинів, супермаркетів, закладів харчування та послуг. На біорозкладні, а також надтонкі пластикові пакети, що є первинною упаковкою для свіжої риби, м’яса та продуктів з них, сипких продуктів та льоду, вимоги поки що не поширюються. Цей виняток діятиме до 2023 року.

Набирає чинності Закон №1489-IX «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України».

До порушників вищезазначеного закону застосовуватимуться адміністративно-господарські санкції, а саме – штрафи від 1700 до 3400 гривень. За повторне порушення сума складатиме від 3400 до 8500 грн. Штраф сплачується відповідним підприємством протягом 15 днів із дня отримання копії постанови.

За даними ООН, щорічно у світі виробляється понад 13 мільярдів пластикових пакетів, тобто 300 штук на кожного дорослого. Щороку люди використовують 5 трильйонів поліетиленових сумок, причому в океан потрапляє 8 мільйонів тонн пластику.

У той час, як середній споживач у Китаї використовує лише 3 пластикові пакети на рік, то для інших країн ці цифри набагато більші: Данія – 4, Ірландія – 18, Німеччина – 65, у США – 300, Україна, Польща, Угорщина, Словаччина , понад 400.

 

М.Гаранін

Loading

.